Siria şi România, în atenţia presei internaţionale
Violenţe, ameninţări şi revendicări - acestea sunt subiectele care au atras atenţia presei internaţionale, trecând pe planul al doilea mult discutata criză economico-financiară din zona euro.
Articol de RADOR, 19 Ianuarie 2012, 10:29
NATO lansează un radar în Turcia, care vizează Rusia, Iranul şi Siria", titrează ziarul moscovit Pravda.
Pe de altă parte, acelaşi ziar se plânge că "sistemele ruseşti Iskander ar putea fi folosite împotriva apărării anti-rachetă a Poloniei, dar le va fi imposibil să ţintească Bulgaria, România şi Turcia".
Şi tot din Rusia mai vin şi alte avertismente.
Potrivit cotidianului american The New York Times, "ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a avertizat că încurajarea din exterior a revoltelor antiguvernamentale din Orientul Mijlociu şi din nordul Africii ar putea provoca 'un război uriaş, care nu ar afecta numai ţărilr din regiune'".
Iar într-un alt ziar american, The Washington Post, acelaşi Lavrov avertizează că "Rusia va bloca orice tentativă a Occidentului de a obţine sprijinul ONU în vederea unei intervenţii în forţă asupra Siriei".
Cât despre Siria, ea este apărată şi de Iran, care, potrivit cotidianului Chicago Tribune, "condamnă amestecul în treburile Siriei şi laudă reformele promise de preşedintele sirian, Bashar al-Assad".
Numai că, în opinia premierului britanic David Cameron, citat de ziarul israelian The Jerusalem Post, "Bashar al-Assad este un tiran nenorocit", iar sancţiunile împotriva lui trebuie întărite".
În sfârşit, în Europa de Est, Ungaria şi România au ajuns pe prima pagină a ziarelor, prima - datorită premierului ungar, Viktor Orbán, iar cea de-a doua - datorită recentelor proteste de stradă.
"Guvernul Orbán se aşteaptă la acuzaţii din partea stângii internaţionale" estimează ziarul La Libre Belgique, iar acuzele aduse sunt "minciunile şi calomniile, dar eurodeputaţii trebuie să găsească cuvintele potrivite pentru a trezi conştiinţa lui Viktor Orbán".
"Viktatorul trebuiesă plece", titrează ziarul polonez Gazeta Wyborcza.
Ziarul se îndoieşte însă că "premierul ungar ar părăsi singur puterea şi că mai curând îl va obliga la asta criza economică din Ungaria, de care este răspunzător în mare parte".
"Brusc, România a început să fiarbă", titrează publicaţia sârbă Politika, care afirmă că "nimeni nu prevedea că România va da în clocot peste noapte", dar că "proverbiala răbdare a românilor a cedat".
"Violenţele nu iau sfârşit în România. Mii de oameni au ieşit în stradă la Bucureşti pentru a protesta împotriva planului de austeriate stabilit de guvernul condus de Emil Boc şi preşedintele Traian Băsescu", citim în ziarul italian Corriere della Sera.
"Românii s-au săturat", titrează şi cotidianul polonez Rzeczpospolita, iar săptămânalul german Der Spiegel consideră că, în definitiv, "preşedintele Traian Băsescu a sprijinit mai degrabă Statele Unite decât Uniunea Europeană, iar uniunea şi-a pierdut de mult timp rolul său întru păstrarea ordinii în Europa de Est".
Dar revista britanică The Week se întreabă "dacă nu cumva a început o 'primăvară europeană'" şi îşi mai exprimă o curiozitate:
"Dacă 'primăvara europeană' izbucneşte în România şi poporul înlătură de la putere actualul regim, va fi interesant de văzut cum vor reacţiona liderii occidentali care i-au salutat pe cei care demonstrau împotriva guvernelor din Libia şi Siria".