Revista presei locale 24 mai
Vânzătorii sunt foarte inventivi când vine vorba despre metode de furat la cântar; Neoliticul de la Pârcovaci; Să moară bizonul vecinului.
24 Mai 2011, 03:48
Vânzătorii sunt foarte inventivi când vine vorba despre metode de furat la cântar, citim în Monitorul de Vrancea. Ei se bazează pe încrederea oamenilor şi trag, încă din start două, chiar 300 de grame. Metodele de înşelat clienţii sunt simple. Unii agaţă de cântar, în spatele tasului, sacoşele pe care le dă clientului pentru produsele vândute. O altă metodă ingenioasă este aplicarea pe fundul tasului a unei greutăţi suplimentare din plumb sau metal greu. De asemenea, clientul poate fi păcălit şi cu un elastic de bani care se agaţă de profilul care susţine tasul şi de o parte a cântarului, astfel încât greutatea să fie modificată. La produsele care nu pot fi răsturnate în sacoşă este şi mai simplu. De exemplu, atunci când cumpăraţi peşte, carne sau brânză, pe fundul tasului poate fi găsit un surplus de greutate, atât cât să nu vă daţi seama, dar totuşi să fiţi furaţi.
Trei locomotive vechi, de pe timpul când, pe calea ferată, se circula pe bază de cărbuni, zac în depoul de la Petroşani, iar hoţii au furat, piesă cu piesă, cam tot ce se putea. Locomotivele provin din Austria sau Ungaria şi, cândva, erau un mijloc de transport rapid, chiar dacă azi se mai poate citi pe una dintre ele „iuţeala maximă 40 km pe oră“. Reporterii de la Servus Hunedoara au constatat că un peisaj similar poate fi „admirat” şi în oraşul Petrila, unde mai multe vagoane, nu la fel de vechi şi valoroase ca şi locomotivele de la Petroşani, zac acum pe domeniul public al localităţii.
La nivelul Penitenciarului Drobeta-Turnu-Severin urmează să fie implementate mai multe programe educaţionale, scrie Informaţia de Severin. Unul din aceste proiecte educaţionale se numeşte „O zi în penitenciar – Învăţăm din greşeli”, care a fost deja experimentat cu succes în alte unităţi penitenciare din ţară. Concret, pe bază de voluntariat, tinerii cu vârste cuprinse între 15 şi 19 vor putea vedea cu ochii lor care este viaţa într-o închisoare.
Campania de donare de sânge a studenţilor medicinişti din Craiova a început cu stângul. Potrivit organizatorilor, ieri, în prima zi, doar cinci studenţi s-au prezentat la Policlinica Studenţească, iar dintre aceştia doar doi au îndeplinit condiţiile pentru a dona sânge, aflăm din Gazeta de Sud.
Colegii de la Evenimentul au dat piept cu neoliticul de la Pârcovaci. În mileniul al treilea, există încă şi în judeţul Iaşi zone rupte complet de lume, al căror standard de civilizaţie nu diferă de cel din neolitic. La numai 5 kilometri de oraşul Hârlău, şase familii trăiesc de zeci de ani în locuinţe neracordate la reţeaua de curent electric şi la care se ajunge doar trecând prin albia Bahluiului. Deşi acum doi ani un copil a murit înecat încercând să ajungă acasă, demersurile acestor oameni s-au lovit de nepăsarea edililor cărora li s-a cerut ajutorul. Primarul chiar recunoaşte că nimeni nu a acordat nicicând vreo importanţă zonei Pârcovaci, aceasta fiind tratată mereu doar ca bazin electoral.
Inspectorii sanitar-veterinari braşoveni au identificat pe raza municipiului trei izvoare contaminate. Este vorba despre izvorul „Sfânta Treime” din cartierul Şchei, cel de la „LaTroiţă” (pe drumul spre Pietrele lui Solomon) şi cel de la Iepure (în cartierul Răcădău). În aceste cazuri, analizele au arătat depăşiri ale parametrilor bacteriologici. În cazul izvorului din Răcădău au fost depistataţi enterococi intestinali. În toate aceste zone Inspectorii DSV Braşov vor amplasa noi plăcuţe de avertizare a populaţiei privind riscurile la care se expun, atenţionează Transilvania Expres.
Sub titlul - Să moară bizonul vecinului – Ziua de Cluj scrie că sătenii din Ţaga vor contesta în instanţă decizia primăriei de a concesiona o parte din păşunea comunală unei societăţi austriece care vrea să dezvolte în zonă o fermă de bizoni pentru carne sau vânătoare. Firma are o fermă similară în judeţul Bihor. Deocamdată la Ţaga au fost aduşi deja 80 de bizoni, iar până la perfectarea concesiunii terenul de 37 ha a fost închiriat cu 70 de euro pe hectar/an.