Revista presei locale 2 august
O afacere dulce; Braconaj cu otrava; Parcarea de la Samizegetusa Regia s-a construit ilegal.
02 August 2011, 03:59
Potrivit calendarului popular, în prima zi a lunii august se încheie şi anul apicol. Acum sunt retezaţi stupii, adică este scursă toată mierea şi se lasă doar atât cât le trebuie albinelor să treacă peste iarnă. După ce curăţă bine stupii şi îi pregătesc pentru anotimpul rece, apicultorii fac petreceri la care se servesc turte şi ulcele de vin îndulcit cu miere. Important este ca fiecare mesean să guste din fagurii de miere puşi deoparte, ca să fie feriţi de animalele pădurii. 2011 a fost un an bun pentru apicultură, au anunţat pentru Evenimentul, crescătorii de albine din Moldova la încheierea sezonului apicol. În medie, s-au obţinut 15-20 kg de miere de la fiecare familie de albine (faţă de 10 kg anul trecut), iar preţul de achiziţie oferit de Complexul Apicol Bucureşti a variat în jurul sumei de 13 lei. Cele mai bune producţii au fost în urma culesului la florile de salcâm.
Zeci de studenţi din întreaga ţară şi însoţitorii lor au urcat, ieri dimineaţă, în Munţii Bihorului pentru un stagiu de pregătire MASH, tabăra de instruire în intervenţii în situaţii de urgenţă. Zona de campare din poiana Glăvoi nu a fost aleasă la întâmplare. Nu are electricitate, apă curentă, semnal telefonic, canalizare sau alt gen de infrastructură, tocmai pentru a permite simularea unor posibile dezastre în situaţii cu resurse disponibile limitate sau inexistente. Cursanţii şi instructorii lor sunt cazaţi în corturi, au constatat şi reporterii de la Crişana.
Păstrăvul indigen, o specie de peşte cu care reprezentanţii AJVPS Mehedinţi au populat râurile şi pârâurile din judeţ, este la mare căutare de către braconieri, chiar dacă sezonul piscicol e liber şi se încheie tocmai în luna septembrie. Informaţia de Severin scrie că în afară de metoda clasică a arcului electric, braconierii folosesc şi o metodă mai puţin cunoscută de opinia publică: Se braconează păstrăv folosind curentul electric dar şi cu lipan. Lipanul este o plantă otrăvitoare. Braconierii o adună într-un sac şi apoi o bat până iese o spumă albă care este extrem de otrăvitoare. Acestă substanţă îi intoxică pe peşti, îi omoară.
„Parcarea de la Samizegetusa Regia s-a construit ilegal”- Aceasta este concluzia finală care se desprinde din raportul întocmit de către comisia de verificare şi pe care a publicat-o şi cotidianul Servus Hunedoara. De asemenea, în raportul întocmit de această comisie se arată că, prin efectuarea lucrărilor de amenajare a unei parcări în zona zidului de protecţie a sitului arhelogic, acesta a fost afectat iremediabil.
Până nu de mult, 1 august era cunoscut şi ca un alt „prag“, după cel de la jumătatea lunii iulie, de la care preţurile pe litoral o luau razna, în special în ceea ce priveşte cazarea. Nu este cazul însă şi anul acesta, spun hotelierii. Mai mult, începând cu 15 august, românii vor simţi şi în buzunare că vara este pe terminate. Tarifele urmează să intre încet, încet, la apă, scrie cotidianul constănţean Cuget Liber.