Revista presei locale 15 iulie
Fondurile pentru medicamente compensate pe tot anul 2011 s-au epuizat ieri; Nu este destul de cald pentru punctele anticanicula!
15 Iulie 2011, 04:07
Autorităţile din Târgu Jiu nu reuşesc să găsească fonduri pentru reabilitarea Porţii Sărutului din Parcul Central. Costurile pentru reparaţiile monumentului se ridică la aproximativ 100.000 de lei, precizează Gazeta de Sud.
Transilvania Expres anunţă ca în Braşov fondurile pentru medicamente compensate pe tot anul 2011 s-au epuizat ieri. În acest context, fiecare farmacist urmează să procedeze de astăzi aşa cum îl lasă conştiinţa şi buzunarul: să mai onoreze sau nu reţete compensate. În pericol să rămână fără medicamente gratuite - deja unele farmacii îi refuză - sunt şi bolnavii cu afecţiuni grave (cancer, diabet), fondurile separate pentru tratamentele lor fiind epuizate din iunie şi chiar din mai.
Închise o dată cu cele 66 de unităţi medicale din întreaga ţară, trei spitale din Moldova au fost redeschise ca şi aziluri de bătrâni. Obiectivele fac parte din proiectul naţional „Cămine pentru persoane vârstnice” şi au fost rezultatele demersurilor făcute de către consiliile locale către Ministerul Muncii. Pe lista norocoşilor sunt spitalele din Tutova (judeţul Vaslui), Roznov (Neamţ) şi Truşeşti (Botoşani). În rest, fie se mai aşteaptă finalizarea unor proceduri legislative, fie primăriile nu au bani, citim în Evenimentul regional al Moldovei.
Cotidianul gorjean Pandurul îl prezintă pe Dumitru Calotă, în vârstă de 65 de ani. El este părintele apicultorilor din comuna Dăneşti. Are aproximativ 190 de stupi, iar anual obţine între 2000- 3000 de kilograme de miere. Dumitru Calotă a fost pasionat de creşterea albinelor încă din copilărie, tatăl său având zece stupi pentru a asigura miere familiei. În loc să fie speriat de albine la vârsta de câţiva anişori îşi petrecea o mare parte a timpul în mijlocul lor. Cu timpul a ajuns să fie dependent de zumzăitul lor şi să le descopere secretele.
Şi la Constanţa asfaltul este încins, aerul irespirabil, iar locurile umbrite sunt „vânate” mai ceva ca soldurile. Meteorologii au emis o atenţio-nare de cod galben, avertizându-ne că, cel puţin până duminică, va fi o căldură dogoritoare. La rândul lor, medicii de la Urgenţă sunt asaltaţi de pacienţi care au avut de suferit din cauza caniculei şi tot atrag atenţia că nu e de glumit cu soarele arzător. Autorităţile locale sunt singurele care întârzie să reacţioneze şi să deschidă puncte de prim ajutor, unde să fie acordat un minim de îngrijiri medicale celor care li se face rău pe stradă. Motivul, aşa cum a fost invocat pentru cotidianul Cuget Liber de reprezentanţii Primăriei Constanţa: nu este destul de cald!
Porţiunea de centură Apahida - Vâlcele, circulabilă în zona Pata Rât - muntele de gunoi pe care se sprijină judeţul - aduce în fiecare zi la băi sute de clujeni convinşi că apa este miraculoasă. Balta e celebră şi nu a fost revendicată încă de nimeni, iar după logica Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Cluj, aceasta înseamnă că nu trebuie investigată, cu toate că îmbăierea este, teoretic, interzisă. Reporterii de la Ziua de Cluj au văzut cum, în soarele care încinge vegetaţia săracă din jur, arsă de-a lungul ultimilor 20 de ani şi de reziduuri sau infiltraţiile provenind din groapa de gunoi, zeci de pensionari, femei şi bărbaţi, sfidează amiaza şi se coc în apă. Sarea din apă pare să aibă o concentraţie foarte mare pentru că se usucă întocmai ca o platoşă pe trupurile oamenilor.