Revista presei locale 14 iulie
La centrele anticaniculă vin oamenii pentru controlul tensiunii; Spitalul de Urgenţă Craiova este pus într-o situaţie dificilă din cauza diminuării fondurilor; Cum se fabrica braga.
14 Iulie 2011, 04:31
Spitalul de Urgenţă Craiova este pus într-o situaţie dificilă din cauza diminuării fondurilor alocate de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj, avertizează Gazeta de Sud. Reducerea perioadei de spitalizare, analize şi radiografii contra cost sau, pur şi simplu, refuzul de a-i interna sunt unele dintre consecinţele lipsei de fonduri pe care bolnavii de la Spitalul de Urgenţă Craiova le vor suporta.
Cotidianul bihorean Crişana scrie că la centrele anticaniculă vin oamenii pentru control. Containerele anticaniculă puse cetăţenilor la dispoziţie de către municipalitate primesc zilnic vizita orădenilor interesaţi să îşi măsoare tensiunea. Potrivit personalului care asigură asistenţa medicală în aceste amplasamente, cei care le trec pragul sunt persoane trecute de 40 de ani, cei mai mulţi având vârsta cuprinsă între 60 şi 80 de ani.
Temperaturile ridicate din această perioadă fac ca animalele de la Grădina Zoologică Rădăuţi să ducă o luptă pentru supravieţuire, ceea ce a determinat adoptarea unor măsuri speciale pentru acestea. Astfel, responsabilii parcului zoologic spun pentru Evenimentul că s-au decis unele măsuri speciale de hrănire, îngrijire şi întreţinere pentru toate animalele şi păsările din parc. Potrivit acestora cea mai mare atenţie este acordată urşilor, leilor şi jaguarilor, animale ce suportă greu temperaturile ridicate. Cuştile sunt udate cu atenţie la fiecare trei-patru ore, pentru că la animale, în această situaţie, există pericolul producerii de pneumonii, în cazul în care intră sub jetul de apă rece.
Ziua anunţă că una din cele mai vechi cărţi, datând din secolul XVI, a fost descoperită recent la Cluj, fiind clasată în fondul tezaur al patrimoniului naţional. Volumul ar fi singurul exemplar cunoscut din lume ce face parte dintr-o carte importantă pentru începutul unei noi confesiuni religioase: cultul reformat.
Timp de trei zile între 15 şi 17 iulie, între orele 11.00 şi 22.00, în Grădina Cetăţii din Râşnov, vor avea loc lupte între cavaleri, show-uri cu spade, suliţe, turniruri cu cai şi spectacole nocturne, cu foc şi dansul ielelor. Nu vor lipsi nici specialităţile culinare medievale, meşterii sticlari, olari şi fierari, iar pentru cei mici vor fi amenajate „grădiniţe medievale” unde copiii vor învăţa să mânuiască sabiile sau suliţele, aflăm din Transilvania Expres.
Reporterii de la Informaţia de Severin au gustat licoarea magică produsă La Bairam. Aşa se numea primul albanez din Drobeta care a pus bazele magazinului cu îngheţată şi bragă. Afacerea cu licoarea dulceagă n-ar fi rezistat în timp, dacă producătorii de bragă n-ar fi respectat cu sfinţenie reţeta de preparare a băuturii răcoritoare, care pe lângă faptul că e hrănitoare, conţine foarte multe vitamine, fiind indicată pentru cei care suferă de afecţiuni ale stomacului, ficatului, rinichilor. În România oricine poate prepara bragă, dar nu orice producător se poate numi bragagiu împătimit. Tainele acestei băuturi provenite de la turci sunt înţelese de prea puţini, fiindcă tot secretul stă ascuns în cazanul în care se fierbe compoziţia. Timp de cinci ore, mălaiul şi făina fierb într-un cazan imens, timp în care se amestecă în continuu. Mămăliguţa se lasă două ore pe cărbuni, pentru a se coace, iar după ce se răceşte, se amestecă cu apă, zahăr sau miere de albine.
Starea dezastruoasă în care se află drumul naţional Mărtineşti-Bogza-Dumbrăveni-Jitia-Vintileasca-Bahnele este o problemă care se perpetuează de peste 100 de ani. Scriitorul George A. Tătulescu vorbeşte în „O aşezare de moşneni” despre frumuseţea şi trecutul locuitorilor de pe Valea Râmnicului, dar aminteşte cu amărăciune că „mult s-ar deschide această regiune dacă ar fi o şosea“. Problema accesului pe Valea Râmnicului nu s-a schimbat nici după o sută de ani, afirmă astăzi Monitorul de Vrancea. Drumul până la Vintileasca este plin de gropi, iar şoferii care se încumetă la drum riscă să rămână fără roţi.