Revista presei locale 14 aprilie
Stareta Mănăstirii Agapia a mai deschis un proces; Disputa vizând delimitarea administrativ-teritorială de pe Platoul Bucegi; Un craiovean revoluţionează chirurgia.
14 Aprilie 2011, 04:03
Informaţia de Severin îi prezintă pe ciobanii internauţi si mieii lor on-line. În piaţă, la stână sau... pe internet. Aşa s-ar putea caracteriza câteva din posibilităţile de achiziţionare a mieilor de Paşte din acest an, după ce unii fermieri mehedinţeni au ales să îşi vândă marfa cu ajutorul spaţiului virtual. Chiar dacă vânzarea electronică nu este atât de accesibilă tuturor, site-urile sunt pline de anunţuri. Preţurile sunt convenabile, iar în caz de nevoie, vânzătorii fac şi reduceri pentru cei care achiziţionează mai mulţi miei.
Despre nevinovatele animale din Moldova s-au interesat colegii de la Evenimentul regional. Chiar dacă până la Paşte mai este puţin timp, mieii nu prea au căutare. Ciobanii au păstrat preţurile de anul trecut, însă cumpărători sunt foarte puţini. La Suceava, ciobanii nu se înghesuie să vândă mieii de Paşti la piaţă. Ei preferă să-i comercializeze vii sau la „negru” pentru că nu au ajuns la o înţelegere cu abatoarele din judeţ ca să sacrifice animalele în conformitate cu normele europene. Pe de altă parte, cei care le vor vinde carne de miel sucevenilor, au dat asigurări că vor practica preţuri cu mult mai mici decât cele existente în marile magazine.
Nu evităm subiectul pascal nici în Ardeal. Nu ne lasa Informaţia de Alba să-l sărim. La fel ca în fiecare an, mieii de Paşte se găsesc în pieţe abia după Florii şi cel mai probabil începând de marţi, când este şi zi de piaţă la Alba Iulia. Deocamdată, preţul la carnea de miel este la fel ca şi anul trecut, adică undeva între valoarea de 20-25 lei/kg.
Telegraful de Prahova priveşte de sus disputa pentru Babele si Sfinx. Disputa vizând delimitarea administrativ-teritorială de pe Platoul Bucegi, dintre judeţele Prahova şi Dâmboviţa, nu a avut sorţi de izbândă la Comisia de mediere. Aşa că scandalul s-a mutat acum la Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară. Povestea delimitării graniţelor dintre Prahova şi Dâmboviţa este mai veche. În 2005, Prahova a avut câştig de cauză, însă, anul trecut, Consiliul Judeţean Dâmboviţa a deschis un nou proces.
Nu-i nimic: şi între maici şi călugări şi-au vârât robele avocaţii. Monitorul de Neamţ scrie că după ce a dat în judecată mai multi săteni din satul Agapia Veche, revendicîndu-le terenurile de sub case, Olimpiada Chiriac, stareta Mănăstirii Agapia a mai deschis un proces, de această dată avîndu-i parteneri de judecată pe călugării de la Schitul Sihla. Miza procesului este reprezentată de o suprafată de 50 de hectare pe care Mănăstirea Agapia o vrea de la Sihla.
Zece femei din Colun au fost biciuite în Piaţa Mare din Sibiu. Se întâmpla în 1760, ca pedeapsă pentru faptul că au încercat să–şi ia înapoi biserica ortodoxă. Astăzi, după 252 de ani, Biserica ortodoxă „Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul” din Colun pare să fie şi mai vitregită de soartă: pictura realizată de zugravi din familia Grecu e mult deteriorată, bucăţi de tencuială şi pictură se tot desprind de pe cupolă şi cad, iar satul, unul mic şi îmbătrânit, nu are fondurile necesare pentru consolidări şi restaurări. Iată de ce, Biserica din Colun este unul dintre monumentele incluse în Campania „Salvează–ţi trecutul! Salvează monumentul”, iniţiată de Tribuna.
În cotidianul gorjean Pandurul citim că reabilitarea drumului de la Sadu rămâne în continuare un mister. La sfârşitul săptămânii trecute reprezentanţii Secţiei de Drumuri Naţionale Gorj au anunţat că societatea maghiară a concesionat lucrările de reabilitare a DN 66 unei firme din Piteşti. Ba mai mult aceasta a început să-şi aducă utilajele pentru începerea lucrărilor. Ieri, însă drumarii au precizat că de la Compania Naţională nu a sosit nici un act oficial în acest sens şi că acest contract de cesionare nu a fost validat. Nu-i grabă: Chiar dacă lucrările vor fi începute în aceste zile, drumul de la Sadu va fi reabilitat în totalitate peste aproximativ 2 ani deoarece volumul lucrărilor este foarte mare.
Aproximativ 150 de medici de familie, endocrinologi, psihiatri, neurologi, pneumologi şi specialişti în medicină internă participă, începând de astăzi, la un curs de somnologie, aflăm din Ziua de Cluj. Pacienţii care rămân fără respiraţie în somn sunt trataţi la Cluj. Sindromul de apnee în somn (SAS) are ca simptome sforăitul şi oprirea respiraţiei bolnavilor în timpul dormitului. Medicii de la Spitalul de Pneumoftiziologie Leon Daniello (SPLD) se luptă pentru ca specialitatea de somnologie să fie recunoscută de Ministerul Sănătăţii, iar pacienţii care suferă de sindromul de apnee în somn să primească gratuit aparatura necesară tratamentului.
Un craiovean revoluţionează chirurgia- anunţă Gazeta de Sud. Radiocauterul realizat de Emil Godeanu a obţinut aur la salonul de la Geneva. Radiocauterul utilizează chirurgia prin unde radio modulate şi poate fi folosit în toate sălile de operaţie şi în toate specialităţile chirurgicale. „Spre deosebire de tehnologia laser, radiocauterul nu lasă cicatrice. Ca o altă comparaţie, laserul lucrează la sute de grade, iar radiocauterul, la 70 - 80 de grade Celsius. Şi costurile aparatului sunt foarte mici: un laser costă câteva zeci de mii de euro, în timp ce radiocauterul ajunge la 7.000 - 8.000 de euro. Practic, poate funcţiona nonstop fără probleme. Poţi «sculpta» în corpul omenesc, la orice fel de operaţie. Lucrez la această invenţie de şase ani şi am investit peste 100.000 de euro în cercetare“, spune inventatorul Emil Godeanu.
Obiectiv Vocea Brăilei anunţă cu speranţă ridicarea unor blocuri de vis la periferia oraşului. Investitori greci şi spanioli au început să construiască două complexuri de locuinţe, pe un fost teren viran situat la marginea municipiului. Standardele de calitate sunt foarte ridicate, iar preţurile vor fi doar pentru bogaţi. Bătălia pentru atragerea clienţilor a început deja: grecii se laudă că ridică "prima clădire eficientă energetic din România", spaniolii spun că ansamblul lor este "un concept exclusivist, de înaltă calitate".