Revista presei locale 12 aprilie
O şansă pentru copiii nevăzători; Aer cu praf, fântâni otrăvite; Ce este un şantier de week-end.
12 Aprilie 2011, 04:21
Începând de astăzi, constănţenii ar trebui să găsească pe tarabele a trei pieţe din municipiu, cel puţin teoretic, carne de miel care să nu depăşească 20 lei kilogramul. Colegii de la Cuget Liber precizează că preţul maxim pentru kilogramul de carne de miel, stabilit de comun acord cu producătorii înscrişi în programul demarat de autorităţile locale - Preţul corect - va fi de 19,9 lei.
La Oradea s-a dat startul proiectului de educaţie financiară pentru liceeni Money Sense. Bănci, Administrarea finanţelor proprii, Plan de afaceri sunt titluri ale subiectelor ce vor fi prezentate elevilor în cadrul unor seminarii interactivede către studenţii veniţi din străinătate, aflăm din cotidianul Crişana.
La nivel naţional se desfasoară, în această perioadă, o campanie umanitară prin care copiii nevăzători au şansa să îşi recapete vederea în urma unei operaţii gratuite. Ziarul Prahova scrie că în prezent, dintre cei 1934 de membri ai Asociatiei Nevazatorilor din judeţ, 60 sunt copii.
Ziuaanunţă un site în premieră la Cluj, cu limbajul gestual.Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei a pus bazele unui proiect prin care se va dezvolta un site în care este prezentat limbajul specific persoanelor cu deficienţe de auz şi vorbire.
În evidenţele Ministerului Mediului, Brăila este încadrată ca "zonă roşie", în care concentraţiile de pulberi fine din atmosferă sunt foarte mari. Obiectiv Vocea Brăilei scrie că este vorba despre aşa-numitele PM10, care, potrivit statisticilor, ucid anual circa 200.000 de europeni. Autorităţile locale spun că mediile anuale de PM10 nu depăşesc concentraţiile maxime admise; cu toate acestea, specialiştii Ministerului Mediului au elaborat un model matematic ce demonstrează că, la traficul existent, starea străzilor şi a spaţiilor verzi, Brăila se încadrează în zonele cu probleme.
Reporterii de la Evenimentul regional al Moldovei trec peste praf şi se referă la otrăvurile din fântâni. În lipsa racordurilor la sistemele centralizate de distribuţie, sute de mii de locuitori din satele Moldovei folosesc apă din izvoare ori fântâni. Mulţi dintre ei riscă să aibă probleme de sănătate, fiindcă sursele sunt poluate – fie au concentraţii foarte mari de nitraţi şi nitriţi, fie au o încărcătură microbiană foarte mare. Mai bine de jumătate din fântânile din Regiunea de Nord-Est ar trebui desfiinţate, dar nimeni nu îşi asumă această misiune fiindcă oamenii şi animalele ar muri de sete.
Ce este un şantier de week-end? Explicaţia am găsit-o înTransilvania Expres. Cum funcţionarii instituţiilor nu lucrează sâmbăta şi duminica, braşovenii care vor să-şi „renoveze” casele amplasate în zona istorică a oraşului - lucru pentru care ar avea nevoie de avize dat fiind faptul că sunt zone protejate - profită şi deschid şantierele „de week-end”. Lucrările neautorizate încep vinerea seara şi sunt terminate duminica, exact în perioada în care nimeni nu se ocupă de inspecţii.