Revista presei centrale, 9 februarie
Articole din Evenimentul Zilei, Adevărul, Jurnalul Naţional, Ziarul Financiar şi România liberă.
09 Februarie 2012, 07:26
Care sunt ţintele guvernului Mihai Răzvan Ungureanu? Găsim o listă a celor mai importante în Evenimentul Zilei: creşterea veniturilor populaţiei, salarizarea diferenţiată a personalului din sistemul sanitar în funcţie de performanţe, taxarea marilor averi, deschiderea a 200 de kilometri de autostradă, privatizări în energie şi credite pentru tineri.
Adevărul crede că "Ungureanu a primit un program electoral". Liderii Coaliţiei au introdus promisiuni în program, în aşa fel încât să se diferenţieze de Emil Boc şi să "absoarbă nemulţumirile populare în an electoral".
Jurnalul Naţional scrie, însă, că Ungureanu va aplica "programul de guvernare Băsescu-FMI". Nu aduce nimic nou, este continuarea celui vechi şi a angajamentelor asumate de coaliţie în faţa FMI, "împănat pe ici pe colo, cu unele dorinţe mai vechi ale tuturor cabinetelor: reducerea numărului de taxe, a evaziunii fiscale, construirea a X kilometri de autostrăzi etc. etc.", consideră Jurnalul.
Despre ce s-a întâmplat în ultimele zile, Ziarul Financiar titrează: "România fără cap: În Capitală se schimbă guvernele, în Bărăgan 400 de oameni au fost prinşi două zile în trenul groazei". Asta arată cât de ruptă este lumea politică de realitatea din ţară. În comisiile care au audiat ieri noul cabinet, nimeni nu i-a pus întrebarea viitorului ministru al Transportului ce-ar face ca o asemenea situaţie să nu se mai repete - observă Ziarul Financiar.
Despre oamenii blocaţi 50 de ore în "trenul groazei" Galaţi-Braşov, şi România liberăscrie că autorităţile au ignorat situaţia: "Incredibil! 400 de pasageri, lăsaţi fără nicio şansă". Prizonierii din vagoanele încremenite în troiene au primit parizer, pâine şi apă, dar nici o speranţă că vor fi salvaţi. Unul dintre ei spune că oamenii au ieşit din tren ca să mănânce zăpadă pentru că nu au mai avut cu ce se hidrata. Utilajele trimise să-i ajute s-au stricat pe drum.
"Mărturii din trenul groazei" şi în Adevărul. Îngheţaţi, flămânzi, însetaţi, speriaţi şi epuizaţi. După zile şi nopţi de chin, oamenii s-au întors de unde au plecat. Au stat într-o mizerie de nedescris şi au fost hraniţi cu grisine şi napolitane, şi-au făcut ceai din apa din rezervoarele de la toalete şi au topit zăpadă, ca să aibă ce bea. Conductorii s-au evaporat şi oamenii au fost cuprinşi de panică. "Îmi venea să dau foc la un vagon, ca să ne bage şi pe noi cineva în seamă", spune un călător.
"Isărescu nu mai vrea acord cu FMI, ci să înfrunte pieţele" - citim în Ziarul Financiar. Declaraţie surprinzătoare a guvernatorul BNR: după 2013 când expiră actualul acord, România nu ar mai trebui să apeleze la Fond, ci ar trebui să demonstreze pieţelor financiare că se descurcă şi singură. Tot ieri, la seminarul "România încotro?", Mugur Isărescu a spus că nu este adeptul ajustării brutale a datoriei, cum s-a întâmplat în anii '80.
Comisia Europeană a adoptat ieri raportul MCV pentru România şi pentru Bulgaria. Va putea el deschide uşa Schengen? - se întreabă România liberă. Concluziile arată că ţara a progresat. Mai sunt restanţe, dar per ansamblu avem o notă mai bună decât cea acordată vecinilor bulgari. Olanda a interpretat în cheie proprie şi a anunţat că aşteaptă două rapoarte MCV consecutive pozitive.