Revista presei centrale, 7 iulie
Articole din Adevărul, Evenimentul Zilei şi România Liberă.
Articol de Costi Dumăscu, 07 Iulie 2011, 08:52
"Ruşinea de la Bac, rodul a 140 de reforme în 12 ani".
Adevărul scrie că absolvenţii de liceu care au susţinut Bacalaureatul în acest an sunt cei care au suportat avalanşa de reforme în şcoala românească din 1999 încoace: transformarea trimestrelor în semestre, manuale alternative, examene schimbate de nenumărate ori. Bacul 2011 - tot Adevărul zice - este "rezultatul orgoliilor reformatoare".
"Bacalaureatul minciunii" - titrează Evenimentul Zilei; sensul articolului este acelaşi: dacă Bacalaureatul din acest an reflectă adevărata pregătire a elevilor, aşa cum spun experţii în educaţie, înseamnă că examenele din ultimii 20 de ani au fost minciuni sfruntate.
Comparând rezultatele, s-ar zice că anii trecuţi România a avut câteva generaţii geniale.
În fapt - continuă Evenimentul Zilei - schimbările permanente din sistem i-au bulversat pe elevi şi pe profesori deopotrivă.
România Liberă face un pas în faţă, se întreabă ce vor face mai departe "respinşii" şi prezintă "cele mai bine plătite locuri de muncă fără Bac".
Elevii care nu vor lua bacalaureatul nici la toamnă au de ales: să mai stea un an acasă şi să ia meditaţii pe banii părinţilor sau să înveţe o meserie care le poate aduce venituri după doar câteva luni de cursuri.
Printre ele, cele de sudor, macaragiu, alpinist utilitar, măcelar sau bucătar.
Toate ziarele de la Bucureşti scriu astăzi şi despre....averi nejustificate, dobândite de pe urma unor infracţiuni, tocmai bune de confiscat şi salută consensul politic pe acest subiect, o adevărată raritate pe scena românească.
Guvernul a aprobat ieri extinderea posibilităţilor de confiscare a averilor ilicite.
Şi opoziţia ar vota pentru confiscarea extinsă - notează Evenimentul Zilei, reluând declaraţia preşedintelui PSD, Victor Ponta, potrivit căruia dacă legea e bună nu mai contează ce partid a promovat-o.
România Liberă scrie că această confiscare extinsă era aşteptată de UE şi SUA.
Dacă propunerea trece de Parlament, România îşi rezolvă nu doar o restanţă veche de patru ani în relaţia cu UE, dar câştigă încredere şi în ochii investitorilor americani.
Rămânem la chestiuni continentale şi încheiem cu Adevărul, care semnalează faptul că UE mizează pe viitorul agriculturii, dar România spune "pas".
Şi în următorii 8-9 ani agricultura va fi răsfăţata alocărilor de la bugetul comunitar - explică Adevărul; ţara noastră nu are însă o strategie pentru a atrage miliardele de euro disponibile.