Revista presei centrale, 7 februarie
Articole din Adevărul, Evenimentul Zilei, Ziarul Financiar, Jurnalul Naţional şi România Liberă.
07 Februarie 2012, 08:47
Numele lui Mihai Răzvan Ungureanu, "alesul lui Băsescu", a fost vehiculat şi ca potenţial candidat la prezidenţialele din 2014, iar noua poziţie îi oferă un punct de plecare, sugerează ziariştii de la Adevărul.
Adevărul mai scrie că sunt câţiva miniştri pe care trebuie să ne aşteptăm să-i vedem şi în următorul cabinet, cum ar fi Elena Udrea, Anca Boagiu şi Daniel Funeriu.
Cel mai probabil, vor fi schimbări la Finanţe, la Interne, Economie, Agricultură.
Evenimentul Zilei are azi ediţie specială, cu opt pagini despre culisele schimbării lui Emil Boc cu Mihai Răzvan Ungureanu.
Verdictul a fost dat de la sfârşitul săptămânii trecute de taberele din PDL: "doar demisia lui Boc mai poate salva partidul", scrie ziarul.
Tot aici găsim şi un bilanţ după cei trei ani de mandat ai lui Emil Boc: PIB mai mic, datorie publică mai mare şi acelaşi deficit bugetar.
Schimbarea la vârf nu a adus vreo furtună pe pieţele financiare.
Bursa de la Bucureşti nu s-a clătinat nici cât în ziua în care şi-a anunţat demisia premierul grec Papandreou, scrie Evenimentul.
Despre guvernarea Boc, ce şi-a propus să facă şi ce a făcut în realitate, citim şi în Ziarul Financiar: "Reforme mai mult declarate decât aplicate".
Industriaşii spun că Boc nu a avut nicio strategie în sectorul lor, iar în energie sunt câteva realizări, printre multe amânări.
În agricultură s-au cheltuit 7 miliarde de euro în trei ani sub formă de subvenţii iar ţăranii continuă să-şi vândă varza şi cartofii la marginea drumului.
Jurnalul Naţional notează că "Noul Guvern va moşteni cinci probleme fierbinţi la care trebuie să găsească soluţii în concordanţă cu acordul FMI".
După demisia premierului, şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a declarat că se aşteaptă ca acordul cu România să continue şi să nu se iasă din program.
Găsirea unor surse de finanţare pentru majorarea salariilor şi pensiilor, reformarea sistemului de sănătate, restructurarea întreprinderilor de stat, vânzarea pachetelor de acţiuni la o serie de companii şi introducerea managementului privat, liberalizarea preţurilor la energie trebuie rezolvate urgent.
Din România Liberă aflăm cum e "viaţa în spatele cortinei de zăpadă": ca în vreme de război.
Drumurile naţionale închise, trenurile care nu circulă sau întârzie cu orele au izolat sud-estul României.
În Deltă, spărgătoarele de gheaţă nu fac faţă, iar prin Bărăgan, Intercity circulă doar cu plug "antemergător", ambulanţele rămân captive în zăpezi, troienele sunt cât casa, porturile îngheţate.
Primul semn că un judeţ este izolat îl reprezintă rafturile cu legume şi fructe goale.