Revista presei centrale, 6 iunie
Articole din Evenimentul Zilei, Adevărul, România Liberă şi Jurnalul Naţional.
Articol de Nicoleta Turcu, 06 Iunie 2011, 08:04
Din Evenimentul zilei citim astăzi că medicii de familie au o listă de revendicări în 10 puncte ca să semneze contractul cu Casa de asigurări. Ei au decis să nu reia prescrierea de reţete compensate, a trimiterilor sau a analizelor pentru asigurati, iar conform jurnaliştilor de la Evenimentul Zilei, aceştia discută dacă vor acorda consultaţiile cu plată. Cea mai importanta revendicare este creşterea de la 5,9% la 9 a procentului alocat medicinei primare. Preşedintele Casei de Asigurări, Lucian Duţă, declara în urma cu câteva zile bugetul alocat pentru medicina primara este cu 10% mai mare decât propunerea iniţială a Casei, iar toate revendicările medicilor au fost solutionate prin modificări ale contractului.
Acelaşi ziar publică în exclusivitate un interviu cu şeful ANAF, Sorin Blejnar în care acesta vorbeşte şi despre viitoarea Direcţie de Verificare a averilor mari. Blejnar spune că sunt patru mari paşi de urmat pentru ca Direcţia de Verificări Fiscale să poată deveni operaţională: recrutarea personalului, nominalizarea conducerii, elaborarea strategiei de organizare şi stabilirea unui sistem de monitorizarea acestei direcţii.
Şi Adevărul publică astăzi un articol în exclusivitate despre Liviu Dragnea, şeful Consiliului Judeţean Teleorman, despre care jurnaliştii scriu că a încheiat contracte cu foştii colegi de facultate, pe care spunea că nu-i cunoaşte. Ziarul dezvăluia săptămâna trecută ingineriile financiare cu bani publici, marca Liviu Dragnea, care ar putea să ne coste 743 de milioane de euro, reprezentând fonduri europene. Mai exact, secretarul general al PSD a semnat, în 2009, în calitate de presedinte al Consiliului Judetean Teleorman, contracte de 40 de milioane de euro cu o firma de asfaltari din Teleorman, pe care el ar controla-o din umbra. În replica, Liviu Dragnea a declarat ca nu are nicio legatura cu aceasta firma, ba mai mult, a spus ca nici nu-i cunoaste pe actualii actionari.
Tot din Adevărul citim şi câteva sfaturi pentru a trece cu bine examenul de bacalaureat. Candidatii trebuie sa aiba asupra lor cartea de identitate si sa intre la timp în sala de examen. Nici tinuta fizica nu trebuie neglijata. Chiar daca nu exista nicio prevedere referitoare la cum trebuie sa fie îmbracati, candidatii trebuie sa aiba o tinuta decenta. Oficialii de la minister îi asigura pe elevi ca subiectele vor fi de nivel mediu, dar atrag atenţia că orice tentativă de fraudare a examenului va fia spru pedepsită.
România Liberă scrie că noul ministrul al Muncii Sebastian Lazaroiu, a primit la învestire doua mari probleme: Legea asistentei sociale, prin care se vrea regândirea sistemului ajutoarelor sociale si introducerea unor criterii stricte de acordare, si respectiv eliminarea subventiei la încalzire, convenita cu FMI. Proiectul Legii asistentei sociale a fost aprobat saptamâna trecuta de Guvernul Boc si ajunge în Parlament spre dezbatere. Planurile Executivului pentru acest act normativ sunt ambitioase: sa fie aplicat de la 1 ianuarie 2012 si sa duca la înjumatatirea numarului de beneficiari de ajutoare si la economii de 950 milioane de euro pâna în 2013.
E.coli nu iarta pe nimeni - scrie Jurnalul Naţional. 19 persoane decedate, peste 2.000 de cazuri de îmbolnaviri, iar în ţara noastră noatră fiermierii au înregistrat pierderi de nouă milioane de euro. Ministrii Sanatatii din statele membre ale Uniunii Europene ar putea cadea astazi de acord asupra trimiterii unei echipe de experti în Germania pentru a ajuta la cercetarile epidemiologice prin care se urmareste identificarea sursei contaminarii .
Din acelaşi ziar mai citim că meteorologii spun că vara aceasta va fi cald, dar vom avea parte şi de ploi şi furtuni. Luna aceasta cantitatile de precipitatii vor fi sub mediile multianuale, spun specialiştii. În iulie, va fi mai cald decât în mod obişnuit pe aproape întreg teritoriul, în timp ce în ultima luna de vara, temperaturile vor creşte peste ceel obişnuite în estul, sud-estul si local în vestul tarii. Cantitatile de precipitatii se vor situa sub normele climatologice în sud-estul si sudul tarii, iar în restul teritoriului valorile de precipitatii vor fi apropiate de mediile multianuale lunare.