Revista presei centrale, 6 aprilie
Articole din Gândul, Adevărul, Evenimentul Zilei, Jurnalul Naţional şi România Liberă.
Articol de Costi Dumăscu, 06 Aprilie 2011, 08:38
"Cât câştigăm? Cât cheltuim?" - presa zilei "prelucrează" rezultatele unor sondaje recente în acest sens.
Ziarul Gândul publică astăzi "Harta salariilor din România". Salariaţii din 17 judeţe câştigă mai bine decât în 2009. Diferenţa dintre un salariat plătit cu media pieţei în Bucureşti şi unul din Călăraşi este de peste 1800 de lei. Acestea sunt - capitala şi judeţul de la Dunăre - extremele pieţei muncii din România.
Adevărul: "Criza ne-a slăbit cu 15 la sută puterea de cumpărare". Peste 90 la sută din venituri se duc pe mâncare, întreţinerea locuinţei şi cheltuielile pe produse de strictă necesitate. Altfel spus, strictul necesar ia tot mai mult din bugetul familiilor.
Revenind la venituri, Evenimentul Zileiscrie astăzi despre ţepele la muncă în străinătate. Iluzia unor venituri lunare de peste 500 de euro în afara ţării îi face pe mulţi români să cadă în capcana unor firme de recrutare, care cer comisioane consistente pentru intermediere. Doar că de multe ori locurile de muncă sunt fictive.
Şi totuşi - observă Jurnalul Naţional - indiferent cât şi unde câştigă, românii sunt obsedaţi de brand-uri şi fideli mărcilor. După trei ani de criză, petrecerea timpului liber şi călătoriile au revenit în topul preferinţelor de consum, alături de achiziţionarea de electronice şi de telefoane mobile.
De altfel, observă şi Gândul - chiar dacă în multe judeţe veniturile sunt în scădere, jumătate dintre români plănuiesc anul acesta o călătorie.
Alte subiecte în presa zilei. România Liberă se întreabă: "poate fi salvată relaţia româno-franceză"? Vizita ministrului de Externe, Teodor Baconschi la Paris este menită să dezmorţească relaţiile; lista subiectelor care vor fi abordate în discuţiile cu oficialii francezi este lungă, iar găsirea unui punct de vedere comun nu va fi uşoară în unele cazuri.
Aderarea României la spaţiul Schengen şi investiţiile franceze în ţara noastră sunt teme pe agendă.
Încheiem cu Jurnalul Naţional, care alocă o pagină întreagă ... depresiei. Peste 120 de milioane de oameni din toată lumea suferă astăzi de depresie.
Psihiatrul susţine că boala trebuie tratată cu medicamente. Preotul şi psihoterapeutul cred că, ascultându-i, îi poţi ajuta pe cei deprimaţi să-şi găsească sensul vieţii. În 2020, această maladie va fi a doua boală ca răspândire în lume, după bolile cardiovasculare.