Revista presei centrale, 5 octombrie
Articole din Adevărul, Curierul naţional, România Liberă şi Evenimentul Zilei.
Articol de Mirela Ursachi, 05 Octombrie 2011, 08:13
"Culturile anului viitor, aproape compromise" titrează Adevărul.
Publicaţia face un grafic al zonelor afectate şi enumeră tipurile de culturi cu grad crescut de risc, atât pentru 2012 cât şi pentru toamna aceasta.
Articolul reproduce afirmaţiile specialiştilor în pedologie, care avertizează că, din cauza umidităţii prea reduse la sol, însămânţările din toamnă întârzie iar plantele riscă să nu reziste la îngheţul din această iarnă.
Sunt trecute în revistă şi consecinţele lipsei precipitaţiilor din ultima vreme, iar în contrapondere este prezentată opinia ministrului Agriculturii, Valeriu Tabără, care a declarat că nu este cazul încă să se vorbească de secetă.
El a argumentat că, cităm: "Dacă ne uităm statistic, această secetă de toamnă este prezentă frecvent aproape în 8 din 10 ani".
Sub titlul "Ce rămâne după memoria dureroasă a crizei", Curierul naţional face o sinteză a concluziilor ce s-au desprins ieri la un forum financiar.
Ziarul redă şi idei din discursurile guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, şi consilierului său, Lucian Croitoru, care au vorbit despre greşelile ce au dus la situaţia economică actuală la nivel global, precum şi despre urmările acesteia la nivel social şi politic.
"România se bate cu morile de vânt" anunţă pe prima pagină România liberă şi explică: "Transelectrica propune limitarea capacităţii instalate în eoliene". Motivul, invocat de directorul companiei, este că aceste unităţi ar putea perturba sistemul energetic.
Cotidianul expune soluţiile oferite de directorul Transelectrica în privinţa integrării centralelor eoliene în reţea, printre care utilizarea energiei pentru încălzirea locuinţei şi a apei.
Evenimentul zilei scrie despre "Braşov, primul oraş fără maidanezi" şi dezvăluie care sunt măsurile care au dus la diminuarea substanţială a numărului câinilor fără stăpân.
Ziarul face, totodată, o comparaţie cu situaţia din Bucureşti şi punctează poziţia autorităţilor faţă de acest fenomen, pe de o parte, şi a ONG-urilor de cealaltă parte.