Revista presei centrale, 4 noiembrie
Articole din Adevărul, România Liberă, Evenimentul Zilei şi Jurnalul Naţional.
Articol de Mirela Ursachi, 04 Noiembrie 2011, 07:26
Momentul oportun pentru aderarea României la euro, cauzele şi consecinţele adoptării tacite ale legilor în Parlament şi obiectivul mişcării Noua Republică - sunt subiectele ziarelor de astăzi, trecute în revistă de Mirela Ursachi:
"Renunţarea la euro este imposibilă" - scrie Adevărul care citează din interviul cu reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu.
Acesta a făcut referire la faptul că ieşirea unei ţări din zona euro ar perturba şi pieţele financiare din celelalte state.
Mihai Tănăsescu s-a declarat un adept al aderării României la euro, atunci când ţara şi oamenii vor fi pregătiţi.
El a atins şi subiecte precum reducerea CAS şi obligaţiile României care decurg din acordul încheiat cu FMI.
"Parlamentul devine, de bunăvoie, unicameral" - comentează România Liberă pe marginea situaţiei în care mai multe legi sunt adoptate după dezbaterea într-o singură Cameră.
Ziarul face o sinteză a proiectelor de acte normative adoptate tacit în cele două camere ale Legislativului şi dezvăluie cauzele lipsei mobilizării parlamentarilor, printre care "lipsa sancţiunilor pentru chiul".
Totodată, autorul articolului atrage atenţia că fenomenul are loc în condiţiile în care "politicienii, atât de la putere dar şi din opoziţie, se opun aplicării referendumului din 2009, când românii s-au pronunţat pentru un Parlament unicameral şi maximum 300 de aleşi".
Sub titlul "La primăvară, Noua Republică devine partid", Evenimentul Zilei prezintă un interviu în exclusivitate cu Mihail Neamţu, iniţiatorul mişcării Noua Republică.
Acesta vorbeşte despre şansele la viitoarele alegeri şi menţionează că obiectivul său este "recuperarea electoratului dezamăgit de foştii actori ai Alianţei Dreptate şi Adevăr".
De asemenea, Mihail Neamţu trece în revistă minusurile partidelor de pe scena politică românească şi îşi exprimă părerea despre monarhie.
"O fermă de vaci falimentară împiedică venirea BMW" - scrie Jurnalul Naţional.
Articolul menţionează că venirea grupului german în vestul României întâmpină un obstacol, respectiv pretenţiile potenţialilor investitori, extrem de greu de satisfăcut de către autorităţile arădene, în condiţiile în care aceştia cer 400 de hectare de teren pentru a construi o fabrică de motoare.
Publicaţia notează că pe locul care îndeplineşte aceste condiţii se află staţiunea de cercetare pentru creşterea bovinelor de la Ceala, o fermă falimentară care ar trebui mutată pentru a nu pierde o astfel de investiţie majoră.