Revista presei centrale, 4 februarie
Articole din Evenimentul Zilei, Gândul, România Liberă, Jurnalul Naţional şi Adevărul.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 04 Februarie 2011, 07:38
"Efectul Schengen - Arestările se extind pe toată frontiera" - titrează Evenimentul Zilei pe prima pagină.
După cei peste 70 de poliţişti de frontieră şi vameşi de la Sirect reţinuţi ieri de DNA, alţi 200 sunt vizaţi de procurorii anticorupţie şi ar putea fi reţinuţi în următoarele zile, susţin surse judiciare, citate de ziar.
Suma care ar fi fost primită drept mită de vameşi şi poliţişti de la Siret se ridică la un miliard de lei vechi într-o singură tură, adică 25% din contravaloarea mărfii.
"O cincime din poliţia de frontieră Siret implicată în traficul cu ţigări. 30 de mii de euro primeau zilnic de la contrabandişti" - scrie la rândul său ziarul Gândul.
România Liberă îşi poartă cititorii în, citez: "cel mai absurd şantier al ţării" - este vorba despre cel deschis acum vreo şase ani în centrul istoric al Capitalei.
Angajamentele repetate ale foştilor primari generali au avut un singur rezultat: în patru ani, au fost finalizate fix trei străzi din centrul istoric al Bucureştiului.
Actuala administraţie plusează şi promite că va reabilita 11 străzi în nici patru luni.
Adevăratul şantier abia acum începe.
Lucrările au fost redemarate în urmă cu două săptămâni şi primarul Oprescu a promis că se va lucra în paralel pe toate străzile, nu ca până acum, daor la câte una.
Ca de obicei, socoteala din târg nu se potriveşte cu cea de acasă.
Miercuri după prânz, când, potrivit promisiunilor primarului, centrul vechi ar fi trebuit să zumzăie de muncitori, picamere şi excavatoare, era linişte.
O mâna de muncitori stăteau zgribuliţi pe strada Smârdan, aştepându-şi un coleg. „Cum să muncim acum? Pe vremea asta? Da, trebuia să lucrăm, dar s-a dat ordin să oprim că au fost -12 grade. Dumneavoastră aţi putea să staţi în frigul ăsta opt ore?", se răţoieşte un muncitor." - mărturisesc reporterii de la România Liberă.
65 de milioane de euro - atât a alocat Compania Naţională de Drumuri numai pentru a reface marcajele rutiere pe DN1 - scrie Jurnalul Naţional, care a calculat că cu aceşti bani - care vor merge pe vopsele - s-ar fi putut reabilita o sută de kilometri de drum naţional.
Criză, criză, dar nu pentru toţi: judecătorii de la Curtea Constituţională vor să achiziţioneze opt limuzine nou-nouţe, fabricate musai anul acesta şi având dotări de ultimă generaţie - scrie tot Jurnalul Naţional.
Judecătorii sunt dispuşi să dea peste 150 de mii de euro pe maşini, ceea ce înseamnă că nu acestea vor costa vreo 20 de mii de euro bucata.
Paginile externe ale ziarelor centrale de astăzi sunt ocupate, aproape în întregime, de revoltele din Egipt, unde, noile ţinte sunt jurnaliştii străini.
"Egipt - Revoluţia capetelor sparte" - titrează Adevărul, care face filmul evenimentelor de ieri de la Cairo, precum şi o sinteză a reacţiilor internaţionale.
Trimişii speciali în Egipt ai Jurnalului Naţional scriu despre revoluţionarii din Cairo înarmaţi până-n dinţi, dar şi despre sărăcia extremă pe care au întâlnit-o la periferia capitalei, la doar câţiva kilometri de lumea dezlănţuită din piaţa centrală.
La rândul său, Gândul a făcut inventarul celorlalţi dictatori susţinuţi de Statele Unite, care conduc state unde ar putea izbucni revolte precum în Egipt: regele Abdullah şi monarhia absolută din Arabia Saudită, regele Abdullah al Iordaniei, precum şi preşedinţii din Uzbekistan, Turkmenistan sau Guineea Ecuatorială.