Revista presei centrale, 4 aprilie
Articole din Gândul, Adevărul, Evenimentul Zilei şi România Liberă.
Articol de Costi Dumăscu, 04 Aprilie 2011, 07:56
Ziarele începutului de săptămână scriu despre violenţele din Afganistan şi despre românul care a fost ucis în atacul asupra birourilor Naţiunilor Unite.
"Un nebun arde Coranul în Florida şi provoacă o tragedie la Izvoarele Sucevei" - titrează Gândul. Liderul unei grupări creştine radicale din Statele Unite a incendiat săptămâna trecută o copie a Coranului. Au urmat proteste violente în Afganistan în care au murit şapte angajaţi străini ai Naţiunilor Unite, printre care şi românul Moţco Filaret.
"A plătit cu capul demenţa unui american" - scrie şi Adevărul. Ziarul a fost în satul natal din judeţul Suceava al celui pe care Ministerul Afacerilor Externe l-a numit "un ofiţer cu o impresionantă carieră în domeniul instituţiilor internaţionale" şi publică mărturii emoţionante despre Moţco Filaret ale celor care l-au cunoscut.
România Liberă notează câteva dintre reperele carierei specialistului român iar Evenimentul Zilei consemnează reacţiile liderilor lumii la atacul brutal asupra misiunii Naţiunilor Unite din Afganistan.
Alte subiecte în presa zilei. Rămânem la Evenimentul Zilei: "FMI ne cere să facem curat în companiile de stat". Finanţatorii internaţionali fac presiuni asupra Guvernului României să restructureze societăţile publice din cauza subvenţiilor ridicate pe care le primesc şi datoriilor de 4 procente din P.I.B.
Adevărul a avut curiozitatea să afle de câte ori se scumpeşte laptele "de la vacă până la raft". De 5 ori : fermierii vând litrul de lapte cu 90 de bani, consumatorii îl cumpără, la capătul lanţului, cu aproape 5 lei. Comercianţii se justifică prin costurile mari cu ambalarea.
O analiză interesantă publică astăzi România Liberă sub titlul : "Bruxelles, paradisul lobby-ştilor". În lipsa reglementărilor europene, Bruxelles a devenit un astfel de paradis, în principal în serviciul marilor multinaţionale, şi rivalizează cu Washington DC pentru titlul de capitală mondială a lobby-ului.
Există pe lângă instituţiile europene sute de firme de relaţii publice şi cabinete de avocaţi, nemumărate "birouri de afaceri europene" ale mai multor sute de întreprinderi - pentru reprezentarea şi apăratrea intereselor particulare ale acestora.
Încheiem cu ziarul Gândul în care îi cunoaştem astăzi pe "Samuraii de la Fukushima". Peste 600 de oameni lucrează la decontaminarea centralei, conştienţi că riscă să moară repede, iradiaţi, sau pe termen lung, de cancer. Îşi fac însă treaba mai departe dispuşi să-şi dea viaţa pentru binele Japoniei.