Revista presei centrale, 31 octombrie
Articole din România Liberă, Evenimentul Zilei, Jurnalul Naţional şi Adevărul.
Articol de Mirela Ursachi, 31 Octombrie 2011, 08:29
Decizia recentă a instanţei supreme privind confiscarea averii pe care acuzatul nu o putea justifica, programul guvernamental de susţinere a tinerilor întreprinzători şi creşterea alarmată a populaţiei pământului - sunt câteva dintre subiectele regăsite în ziarele de astăzi.
"Lungul drum al justiţiei spre confiscarea averilor" - titrează România Liberă despre sentinţa definitivă dată săptămâna trecută de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în cazul unui administrator al unei societăţi, ce nu şi-a putut justifica banii pe care-i deţinea.
Autorul articolului citează şi un expert anticorupţie, care apreciază că decizia instanţei supreme în acest caz reprezintă un precedent, în urma căruia se aşteaptă ca durata celorlalte procese similare să se scurteze.
Sub titlul "Cine sunt şi ce fac tinerii antreprenori", Evenimentul Zilei scrie despre "programul pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii tineri".
Pe de o parte, publicaţia notează opinia candidaţilor respinşi din acest program, iar de cealaltă parte, expune problemele semnalate de cei care au lansat o afacere cu ajutor de la stat.
Una dintre cele mai mari slăbiciuni ale programului guvernamental - dezvăluie preşedintele Patronatului Tinerilor Întreprinzători, citat de Evenimentul Zilei - este "verificarea veridicităţii informaţiilor din planurile de afaceri şi apoi evaluarea ocazională a respectării cerinţelor de către beneficiari".
Din Jurnalul Naţional aflăm că "Avioane Craiova vrea să facă poliţie aeriană".
Este vorba de intenţia producătorului oltean de crea anul viitor un nou model de avion care să realizaze operaţiuni de"poliţie aeriană" şi care să fie vândut şi peste hotare.
Ziarul dezvăluie situaţia economică a companiei şi încercările de a ieşi din impas prin diverse proiecte prezentate mai multor grupuri străine.
"Azi se naşte pământeanul cu numărul 7 miliarde" anunţă Adevărul.
Articolul menţionează că populaţia Terei depăşeşte azi un prag istoric care declanşează numeroase semnale de alarmă - problema pe care o ridică specialişti este epuizarea resurselor.
Publicaţia prezintă, totodată, un grafic al celor mai populate ţări de pe glob la nivelul anului 2050.
În plus, suprapopularea se pare că are şi consecinţe sociale, printre care, spun psihologii americani, se numără lipsa intimităţii, înstrăinarea şi creşterea agresivităţii.