Revista presei centrale, 31 ianuarie
Articole din Gândul, Jurnalul Naţional, Adevărul şi Evenimentul Zilei.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 31 Ianuarie 2011, 08:13
Pe fondul sosirii unui nou val de scumpire a alimentelor de luna viitoare, Gândul ne vine în ajutor cu "harta alimentelor ieftine din România", astfel, cel mai bun preţ la telemea îl găsim în Mureş şi Gorj, cea mai ieftină carne de porc în Bacău şi Gorj, cei mai ieftini cartofi în Braşov şi Galaţi.
Acelaşi ziar face şi lista celor mai toxice E-uri alimentare, după ce traduce etichetele produselor.
Vestea proastă este că majoritatea alimentelor din magazine, şi cu siguranţă cele procesate industrial, au în compoziţie E-uri.
Adevărul a cercetat în mai multe judeţe şi scrie despre "cât de greu intră reforma în spitale".
Desfiinţarea unor spitale a început în urmă cu două luni, însă principalul obstacol este orgoliul local.
O altă problemă depistată este că avem spitale multe şi medici puţini, ceea ce ar îndreptăţi măsura ministerului de a unifica secţii şi laboratoare, uşurându-se astfel calea către informatizarea sistemului şi făcându-se economii prin reducerea posturilor de şefi, a cheltuielilor cu acreditarea instituţiilor, folosirea mai eficientă a aparaturii.
"Aici sunt banii dumneavoastră!" - este titlul sub care Jurnalul Naţional arată cum, citez: "Ministerul Transporturilor a dormit pe patru miliarde de euro, bani de la Uniunea Europeană".
Ziarul a intrat în posesia unui document potrivit căruia, în 2007, compania se angaja să demareze mai multe proiecte de infrastructură de 4,5 miliarde de euro.
Trei ani mai târziu, statul nu s-a ales decât cu facturi de 51 de milioane de euro, pentru greşeli făcute pe fondurile de preaderare.
Banii trebuie returnaţi constructorilor cu care compania s-a făcut că lucrează - precizează ziarul.
Gândul a aflat care este culmea circulaţiei: faci şosea, faci trotuare, dar nu şi podul care să "Sară" calea ferată.
Se întâmplă în Bucureşti şi este vorba de străpungerea Străzii Doamna Ghica, un proiect început în 2007, care a înghiţit 5,6 miliarde milioane de euro, după care a fost abandonat.
Din Adevărul aflăm că "Senatorii ard gazul mai mult decât poliţiştii".
Anul trecut, senatorii au consumat în medie câte 428 de litri de benzină lunar, în timp ce raţia pentru o maşină de poliţie este de numai o sută de litri.
Evenimentul Zilei scrie că "Ministerul Economiei întârzie ghişeul unic pentru IMM-uri".
Proiectul biroului, finanţat din fonduri europene, va fi înfiinţat cu cel puţin trei luni întârziere.
Firmele spun că oficialii minisgterului nu au făcut nimic concret timp de un an.
"Sunt prea mulţi nervi în cazul Schengen" -a firmaţia îi aparţine preşedintelui Parlamentului European, Jerzy Buzek, într-un interviu pentru Adevărul.
Em mai spune că în următoarele luni se va găsi soluţia de compromis pentru aderarea României şi a Bulgariei la Spaţiul Schongen.
"Sunt 27 de state membre şi trebuie să înţelegem că se întâmplă adesea să avem puncte de vedere diferite, dar după discuţii se iau deciziile corecte. Nimeni nu trebuie blamat, pentruc ă fiecare vrea să rezolve problemele în moduri diferite" - a asigurat oficialul european.
Presei de astăzi nu-i scapă, desigur subiectul Egipt.
"Egiptul cade pradă haosului şi poate arunca în aer economia mondială" - citim în Gândul, care explică "Şase zile de proteste au suprimat practic 5 la sută din PIB-ul egiptean, cât aduce turismul acestei ţări, bursele din ţările Golfului Persic sutn în scădere, iar preţul petrolului a crescut cu 4 la sută pe plan mondial - agungând la nivelul maxim al ultimelor 28 de luni."
Evenimentul Zilei publică un amplu interviu cu un diplomat român care a avut multe misiuni în ţările arabe şi care apreciază, citez: "riscul la care se expune lumea arabă este ca puterea să încapă pe mâinile organizaţiilor teroriste islamice".