Revista presei centrale, 3 octombrie
Articole din Jurnalul Naţional, România Liberă, Adevărul şi Evenimentul Zilei.
Articol de Mihai Udroiu, 03 Octombrie 2011, 07:28
Posibilele efecte asupra preţurilor ce le va avea cursul leu-euro pe care Uniunea Europeană îl va stabili astăzi, oportunităţile de afaceri pe care le va lăsa în urmă Nokia după închiderea fabricii de la Jucu, dar şi cum putem schimba maşina veche cu o maşină eco, sunt cîteva din subiectele ziarelor de astăzi.
Jurnalul Naţional prezintă efectele ce le va avea cursul leu-euro pe care Uniunea Europeană îl va stabili astăzi, în prima zi lucrătoare a lunii octombrie.
Ziarul ţine cont de recenta depreciere a monedei naţionale în raport cu cea europeană şi anticipează creşteri de preţuri la ţigări, benzină, energie electrică şi băuturi ca urmare a creşterii accizelor pentru anul viitor.
În schimb, "Cursul de azi este bucuria bugetului", notează publicaţia, întrucît statul ar putea aduna cu 370 de milioane de lei în plus în 2012 faţă de 2011.
România Liberă scrie despre oportunităţile de afaceri pe care le va lăsa în urmă Nokia după închiderea fabricii de la Jucu.
Ziarul a cules opiniile mai multor autorităţi din zonă şi trage unele concluzii despre "Cine profită de plecarea Nokia".
Printre concurenţi se numără companii din domenii precum tehnologia informaţiilor si comunicaţiilor sau electronice, care vor să preia muncitorii ori liniile tehnologice ale finlandezilor.
Din Adevărul aflăm "Cum schimbăm rabla cu o maşină eco".
Începînd de astăzi, timp de o lună, românii îşi pot cumpăra maşini hibrid sau electrice cu o reducere care poate ajunge pînă la 3.700 de euro.
Ziarul notează însă că vînzările unor astfel de autovehicule sunt scăzute în România.
Principalele motive sunt preţul mare şi lipsa facilităţilor, comparativ cu alte state din Uniunea Europeană, unde existenţa prizelor de încărcare pentru vehiculele electrice este obligatorie la construirea complexurilor de locuinţe.
Evenimentul Zilei avertizează că "mulţi comercianţi vând în continuare pâine sub greutatea admisă", în pofida regulii intrate în vigoare pe 15 septembrie, care impune ca aceasta să aibă minimum 300 de grame.
Publicaţia prezintă datele obţinute în urma controalelor de Autoritatea Naţională pentru Protecţia consumatorului şi dă o serie de sfaturi practice pentru cei care au constatat diferenţe de gramaj la pîinea cumpărată.