Revista presei centrale, 3 martie
Articole din Evenimentul Zilei, Adevărul, Jurnalul Naţional, România Liberă şi Gândul.
03 Martie 2011, 08:29
"Încă o anchetă DNA loveşte ANAF", titrează Evenimentul Zilei, care precizează că este posibilă inclusiv audierea în acest dosar a preşedintelui instituţiei, Sorin Blejnar.
Cei doi arestaţi au fost denunţaţi de un afacerist italian, scriu jurnaliştii Evenimentului, la rândul lui inculpat într-un dosar de evaziune fiscală instrumentat de DNA.
Caracatiţa e şi mai mare: alături de afaceristul italian e cercetată şi Graţiela Iordache, fost secretar de stat la Finanţe.
Tot din Evenimentul, aflăm "care este cea mai interesantă faptă anchetată de DNA" - este vorba de promisiunea obţinută de denunţător conform căreia o persoană din conducerea ANAF ar fi urmat să primească UN MILION de euro pentru a închide ochii în faţa unei fabrici clandestine de ţigarete .
Persoana din conducere ar putea fi chiar Sorin Blejnar, speculează jurnaliştii, care ar putea fi citat la DNA pentru audieri.
"Răfuială mafiotă la nivel înalt", scrie pe acelaşi subiect Adevărul, care vine însă cu o informaţie nouă: o parte din mita dată deja de omul de afaceri italian consilierului superior ANAF ar fi ajuns în buzunarul unui fost director al Direcţiei de supraveghere accize şi operaţiuni vamale din cadrul ANV, Viorel Comăniţă, ajuns între timp şef interimar la Vămi.
Replica acestuia este citată de jurnaliştii de la Adevărul: "Consider că aşa-zisele dezvăluiri nu reprezintă altceva decât o acţiune de răzbunare împotriva celor care au reuşit să descopere acţiunile de evaziune fiscală şi spălare de bani realizate prin firma sa".
Variaţiuni pe aceeaşi temă în Jurnalul Naţional: "Celestini aruncă în aer Fiscul şi Vama". Tot din Jurnalul Naţional aflăm despre un alt caz de corupţie: primarul municipiului Olteniţa, Costinel Milescu este cercetat penal . Omul este acuzat, PRINTRE ALTELE, că ar fi vândul ilegal terenuri din domeniul public. Terenurile, precizează Jurnalul Naţional, sunt aferente construcţiei Canalului Bucureşti-Dunăre, proiect pe care Guvernul Boc intenţionează să-l reia începând din acest an.
Gândul ne propune astăzi o analiză a preţurilor tot mai mari la combustibili. Buzunarele şoferilor iau foc, iar benizina mai scumpă ar putea provoca o creştere a preţurilor alimentelor de 2-3 la sută, creştere pe care am putea-o resimţi în următoarele 30 de zile.
Tensiunile din Africa de Nord şi din Orientul Mijlociu contribuie la instabilitatea de pe piaţa combustibililor, scrie Gândul.
Citez: "Barilul a ajuns deja la 116 dolari. Analiştii străini dar şi cei români vorbesc deja de spargerea cotaţiei de 150 de dolari". Contactat de Gândul, preşedintele Sindicatelor din Ind.Alimentară, Dragoş Frumosu, precizează: "Va fi o tragedie. Chiar dacă preţurile ar putea creşte cu doar câetva procente la fiecare produs, asta ar însemna o majorare importantă pentru bugetele lunare ale românilor".
Întrebarea Zilei vine din România Liberă: "De ce avem în România şi şomaj ridicat şi locuri de muncă vacante?" Pentru ca "Cele mai multe locuri vacante sunt pe studii medii, şcoli profesionale sau muncitori necalificaţi, prost plătite. Şi o persoană cu liceu nu acceptă astfel de posturi. Fie caută în continuare altceva, fie acceptă doar pentru o perioadă scurtă. Chiar şi angajatorii se gândesc dacă să-l angajeze, pentru că nu ştiu cât va rămâne", raspunde un specialist pe resurse umane citat de România Liberă.