Revista presei centrale, 28 mai
Articole din Evenimentul Zilei, Jurnalul Naţional, România Liberă şi Adevărul.
Articol de Mihai Udroiu, 28 Mai 2012, 07:33
"Operaţiunea Opriţi Urna", titrează pe prima pagină Evenimentul Zilei, cu referire la încercarea de reînhumare la Odorheiu Secuiesc a scriitorului maghiar, Nyiro Jozsef.
Aducerea în ţară a urnei cu cenuşa controversatului scriitor a provocat un circ ieftin, în ziua de Rusalii, adaugă publicaţia, care prezintă pas cu pas demersurile ambelor părţi: pe de o parte de a împiedica iniţiativa, iar pe de cealaltă, de a o duce la îndeplinire.
Sunt consemnate punctele de vedere exprimate de premierul Victor Ponta şi de preşedintele Parlamentului ungar, Kover Laszlo. În plus, puteţi citi şi o scurtă prezentare a celui care a fost Nyiro Jozsef.
Subiectul a suscitat interes şi pentruJurnalul Naţional, care face "Cronica unei înmormîntări ratate" şi conchide: "ceremonia de înhumare s-a transformat în comemorare cu multă presă, poliţie la toate colţurile şi peste 2.000 de curioşi."
România Liberă publică un interviu în exclusivitate cu şeful diplomaţiei, Andrei Marga, în care acesta îşi prezintă opinia despre o serie de aspecte interne şi externe ale politicii româneşti. Pe plan intern, Andrei Marga răspunde la întrebări legate de viitorul preşedinte al ţării, dar şi de efectele unei eventuale suspendări a actualului şef al statului. Pe plan extern sunt abordate chestiuni precum relaţiile cu Rusia şi Statele Unite, sau aderarea României la spaţiul Schengen.
Sub titlul "Ultimii sălbatici ai Capitalei", Adevărul prezintă astăzi povestea triburilor de rromi care supravieţuiesc de mulţi ani în groapa Văcăreşti. Între hoteluri şi apartamente de lux, cîţiva rromi trăiesc zi de zi aşa cum trăiau oamenii acum 1.000 de ani. Nu ştiu legile, n-au acte de identitate, nu ştiu nici măcar cine e preşedintele. Articolul ilustrează prin propriile lor cuvinte o viaţă adaptată la condiţiile specifice fiecărui anotimp, viaţă presărată cu necazuri, dar şi cu speranţă.
Tot în Jurnalul Naţional, puteţi citi povestea a doi supravieţuitori de pe Titanic, o femeie originară din România şi fiul acesteia. Nepotul ei, Carl Moore, profesor la universitatea americană Kent State, spune povestea familiei sale, întrepătrunsă cu amintiri depănate de tatăl său legate de viaţa la bordul marelui vapor. Bărbatul demontează şi o scenă ilustrată în filmul Titanic, care ar fi fost desprinsă din experienţa bunicii sale.