Revista presei centrale, 28 februarie
Articole din Jurnalul Naţional, România Liberă, Adevărul şi Evenimentul Zilei.
Articol de Mirela Ursachi, 28 Februarie 2012, 07:14
Sub titlul "Teodor Meleşcanu, liberalul 007", ROMÂNIA LIBERĂ punctează reacţiile după numirea de către preşedintele Traian Băsescu a senatorului PNL la conducerea Serviciului de Informaţii Externe.
Publicaţia face un scurt istoric al carierei politice a lui Teodor Meleşcanu şi dezvăluie că numirea acestuia în fruntea SIE vine la nici 24 de ore după ce şeful său pe linie de partid, Crin Antonescu, excludea posibilitatea ca un membru al PNL să deţină aceată funcţie.
Decizia - spune cotidianul - a luat prin surprindere opoziţia, care a dat asigurări că această numire nu reprezintă o apropiere a PNL sau PSD de coaliţia aflată la guvernare.
Tot ROMÂNIA LIBERĂ scrie despre "Efectul presiunilor asupra anticorupţiei: Uniunea Europeană trimite două misiuni la Bucureşti".
Autorul articolului susţine că anunţul trimiterii celor două misiuni a fost făcut după ce doi parlamentari UDMR au propus modificări legislative care anulează acuzaţiile de corupţie pentru politicieni şi care ar putea bloca Agenţia Naţională de Integritate prin dezincriminarea conflictului de interese.
Ziarul notează opinia europarlamentarului Monica Macovei faţă de propunerile legislative, pe care le consideră un pericol pentru interesul naţional al României cu posibile consecinţe asupra aderării ţării noastre la Schengen, şi expune, totodată, reacţia UDMR, care motivează demersul prin faptul că "era necesară delimitarea între demnitar şi funcţionar public".
ADEVĂRUL prezintă un interviu în exclusivitate cu ministrul Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu.
El a preluat pentru a doua oară şefia acestei instituţii, pe 24 februarie, după demiterea lui Teodor Baconschi.
Pentru noul ministru, ratificarea Tratatului de extrădare cu Siria rămâne o prioritate - subliniază publicaţia.
Cristian Diaconescu vorbeşte despre poziţia României faţă de regimul de la Damasc şi despre reorientarea strategică spre Germania.
Schimbăm aria de interes cu EVENIMENTUL ZILEI care anunţă că "Statul va cumpăra direct medicamente ieftine", citându-l pe preşedintele CNAS, Lucian Duţă.
Acesta enumeră, într-un interviu acordat ziarului, care sunt noile măsuri menite să rezolve problema medicamentelor strategice.
În fine, JURNALUL NAŢIONAL aduce în atenţie "Taxa Robin Hood pe profitul petroliştilor".
Suprataxarea câştigului realizat de companiile petroliere revine în discuţie în România, în contextul profitului afişat de Petrom şi după ce benzina s-a scumpit cu 93 la sută din 2009 până în prezent, iar motorina cu 68 de procente - spune publicaţia şi adaugă faptul că, în ciuda cererilor insistente pentru introducerea acestei taxe, formulate de companiile din industrie sau transporturi, Guvernul nu poate stabili preţurile carburanţilor.