Revista presei centrale, 27 iunie
Articole din Jurnalul Naţional, România Liberă, Evenimentul Zilei şi Adevărul.
Articol de Costi Dumăscu, 27 Iunie 2011, 07:45
Ziarele începutului de săptămână prefaţează, pe spaţii mari, evenimentele anunţate ale zilei : discursul preşedintelui în Parlament şi începerea probelor scrise la bacalaureat.
UDMR a decis - scrie Jurnalul Naţional : nu vrea regionalizarea propusă de preşedinte, deci proiectul trebuie amânat.
În schimb, Uniunea ar rămâne la guvernare.
În aceste condiţii - întreabă România Liberă - care va fi mesajul preşedintelui pentru UDMR?
Şeful statului vine astăzi în Parlament pentru a se adresa aleşilor pe subiecte de politică internă.
Cu interes maxim este aşteptată repoziţionarea preşedintelui pe tema reorganizării administrative, după ce liderii UDMR au cerut amânarea discuţiilor pentru a nu rupe coaliţia.
USL nu vine la discursul lui Traian Băsescu - anunţă Evenimentul Zilei.
Victor Ponta şi Crin Antonescu pun condiţii greu de acceptat pentru a fi prezenţi astăzi în Parlament : renunţarea la reorganizarea administrativă, acceptarea propunerii privind construirea unei relaţii tripartide şi scuze pentru Regele Mihai.
Tot astăzi încep probele scrise la bacalaureat; Evenimentul Zilei titrează : "Bac cu poliţia la uşă şi "live"-uri din sala de examen".
Măsurile de securitate au fost sporite : camere video în săli, mii de poliţişti mobilizaţi şi dosare penale pentru profesorii care fraudează examenul.
"Începe săptămâna de foc a probelor scrise la bacalaureat" - anunţă şi Adevărul.
Profesorii le recomandă candidaţilor să aibă răbdare să citească atent subiectele şi să-şi împartă timpul în funcţie de dificultatea fiecăruia dintre ele.
Vizita la Budapesta a premierului chinez nu trece neobservată în presa de la Bucureşti, România Liberă chiar îşi deschide ediţia cu acest subiect : "China a ajuns la graniţele României"; premierul chinez crede în euro şi oferă ajutor Ungariei, ţară care a renunţat la banii FMI şi ai UE.
Adevărul completează : "Europa primeşte perfuzii financiare de la chinezi".
Beijingul cumpără masiv obligaţiuni de la state în dificultate : Grecia, Spania, Italia.
Încheiem cu reportajul zilei, care apare astăzi în România Liberă : "Trenul care escaladează munţii ar putea fi tras pe linie moartă".
Turiştii străini se înghesuie să călătorească cu trenul Oraviţa - Anina după ce au auzit că prima cale ferată montană din România, comparată cu realizări tehnice din Occident, ar putea fi închisă.
Traseul este fascinant - sunt de acord francezii, nemţii, cehii şi englezii cu care a călătorit reporterul României Libere.
Dar, în termeni de eficienţă, acest lucru nu contează.
Linia Oraviţa - Anina are un potenţial comercial scăzut - afirmă Ministerul Transporturilor : cheltuielile de exploatare depăşesc astăzi veniturile realizate.