Revista presei centrale, 25 ianuarie
Articole din Jurnalul Naţional, Adevărul, România Liberă şi Evenimentul Zilei.
Articol de Mirela Ursachi, 25 Ianuarie 2012, 08:15
"De la Unirea năzuinţelor la Unirea suferinţelor" - scrie Jurnalul Naţional.
Ziarul detaliază cronologic marşul de protest de ieri al militarilor disponibilizaţi şi în rezervă, cărora li s-au alăturat 16 federaţii sindicale din Învăţământ, Sănătate şi Transporturi.
Potrivit articolului, mitingul a avut loc în semn de solidaritate cu cei care protestează de 2 săptămâni în toată ţara şi s-a încheiat fără incidente. Care sunt revendicările lor şi de ce au protestat ieri şi în faţa Televiziunii publice - aflaţi din cuprinsul articolului. Aceeaşi publicaţie anunţă: "FMI recomandă creşterea salariilor". Ultimul raport elaborat de FMI arată că îngheţarea pensiilor şi a salariilor în 2012 ar avea efecte negative asupra cererii interne şi creşterii economice şi, în consecinţă, Fondul recomandă ca autorităţile de la Bucureşti să ia în considerare o creştere modestă a veniturilor bugetarilor în cursul acestui an, dacă bugetul o permite.
Ziarul notează poziţia premierului Emil Boc faţă de un astfel de scenariu şi dezvăluie şi alte informaţii legate de raportul Fondului Monetar Internaţional, care începe astăzi, sub presiunea străzii, cea de-a patra evaluare a acordului stand-by încheiat cu România.
"Vine scadenţa FMI. De unde luăm banii?" se întreabă Adevărul şi subliniază că "până în 2015 va trebui să returnăm finanţatorilor de la Washington 13,4 miliarde de euro". Autorul articolului apreciază că, "dacă nu va găsi fonduri, Guvernul va fi nevoit să crească taxele, iar leul va slăbi". În plus, sunt preconizate scumpiri la gaze şi electricitate, deoarece finanţatorii au cerut liberalizarea pieţelor.
Rămânem tot la Adevărul, care - sub titlul "Demisia din Parlament, pariu riscant" - face o analiză a efectelor în cazul în care parlamentarii USL decid să părăsească legislativul. La capitolul avantaje este menţionată consolidarea imaginii, iar la dezavantaje - pierderea posibilităţii de a influenţa deciziile politice, pe de o parte, dar şi pierderi la nivel personal pe de altă parte.
România Liberă aduce în atenţie : "Bucureşti 2012: se liberalizează protestul în Piaţa Universităţii". Este vorba de un PROIECT prezentat de preşedintele Pro Democraţia, Cristian Pârvulescu, primarului Capitalei, Sorin Oprescu, referitor la înfiinţarea unei AGORA, un loc în faţa Teatrului Naţional în care dezbaterile şi protestele se vor putea organiza fără a mai avea nevoie de autorizaţii.
În fine, Evenimentul Zilei prezintă un interviu cu unul dintre formatorii care se ocupă de proiectele Discovery Education. "Cum învaţă elevii din ziua de azi?", "ce se întâmplă dacă profesorii nu se adaptează?" şi "cât de importanţi sunt părinţii în procesul de învăţare?" sunt doar câteva dintre întrebările la care răspunde un specialist american în educaţie.