Revista presei centrale, 25 august
Articole din Evenimentul Zilei, Adevărul, Jurnalul Naţional şi România Liberă.
Articol de Nicoleta Turcu, 25 August 2011, 08:24
Din Evenimentul Zilei citim astăzi despre cine câştigă din comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare. Localele vor fi amânate cu aproape şase luni şi vor fi organizate în prima jumatate a lunii noiembrie, 2012, simultan cu cele parlamentare. Pentru asta va fi nevoie ca mandatele aleşilor locali să fie prelungite cu şase luni prin modificarea legii administratiei publice locale şi a celei a alegerilor locale.
Prin aceasta miscare, PDL si UDMR cauta sa câstige timp pentru a recupera popularitatea pierduta. De partea cealalta, pentru USL, amânarea alegerilor înseamna zile în plus de opozitie şi asta ar putea conduce la erodarea aliantei prin alimentarea frictiunilor locale dintre cele doua partide. Nu în ultimul rând, câstigul USL consta în faptul ca îsi concentreza resursele financiare într-o singura campanie.
Schimbăm subiectul dar rămânem la acelaşi ziar de unde mai citim că sistemul de notare la cea de-a doua proba a sesiunii de toamna a BAC-ului, cea de competente lingvistice într-o limba de circulatie internationala, a dat mari batai de cap candidatilor.
Daca la prima proba, sistemul de notare era mai clar, acum notarea se face cu litere. Întrebaţi de calificativele obtinute, majoritatea se uita crucis. Unii sunt de parere ca vor primi calificative ca la prima proba, altii stiu ca se numesc altfel, însa nu au înteles care e calificativul cel mai bun.
Despre cum au păstrat românii deschise magazinele de vise, scrie Adevărulşi explică: România se afla la loc de frunte în topul ţărilor cu site-uri prin care se comercializeaza substante etnobotanice, alaturi de Marea Britanie, Germania si Olanda. Vânzatorii de plante si substante psohotrope si-au mutat piata de desfacere de la chioscuri pe internet.
Chiar daca mare parte din „magazinele de vise" au fost închise, etnobotanicele se gasesc la liber pe diferite site-uri, iar numarul minorilor care consuma droguri legale, din cauza accesului acestora la internet, a crescut semnificativ, sustin reprezentantii biroului regional al Agentiei Antidrog din Cluj.
Tot Adevărul publică astăzi un interviu în exclusivitate cu Jonathan Scheele, fost şef al Delegatiei Uniunii Europene la Bucuresti. Întrebat cum vede România la 5 ani de la aderare Jonathan Scheele a precizat că în ciuda crizei economice, ţara noastră este mai bine decât a fost acum cinci ani, iar acest lucru se poate observa în toate domeniile. El a mai precizat însă că este rezervat în privinta progreselor reformei administrative, iar criza si nationalismul din Uniunea Europeană nu ajuta Bucurestiul.
Jurnalul Naţional scrie despre promovarea turismului în capitală. Ministerul Turismului va prezenta în septembrie Primariei Municipiului Bucuresti un plan de marketing, care va arata principalele directii de promovare.
Ministrul Elena Udrea recomanda pozitionarea Bucurestiului ca destinatie pentru tineri, care sa fie cunoscuta pentru animatie, pentru viata de noapte si pentru ceea ce se întâmpla în centrul istoric. De asemenea, turistilor le-ar putea fi prezentat si un circuit al forturilor vechi din jurul Capitalei si, potrivit ministrului, exista aproape 30 de astfel de obiective.
Din România Liberă citim că 20.000 de români sunt bolnavi de TBC, iar în fiecare an apar 12.000 de cazuri noi. România este fruntasa în Europa în ceea ce priveste numarul oamenilor care sufera de o boala eradicata, de altfel, în mai toate tarile din jurul nostru.
Jurnaliştii de la România Liberă au încercat să afle răspunsul la întrebarea cum am ajuns în această situaţie cu ajutorul unor medici specialişti şi al unor ONG-uri. Concluzia: Nu se face „curat" în programul de tuberculoza, iar sanatoriile primesc fonduri tot mai putine.