Revista presei centrale, 24 octombrie
Articole din Ziarul Financiar, Bursa, România Liberă, Evenimentul Zilei, Adevărul şi Jurnalul Naţional.
24 Octombrie 2011, 07:13
După summitul Uniunii Europene de ieri, Ziarul Financiar scrie: "Bruxellesul amână deciziile, tensiunea creşte. România îşi caută un scut". Ţara noastră trebuie să fie pregătită pentru cel mai grav scenariu, întrucât deciziile luate până miercuri fie vor pune capăt crizei, fie vor declanşa uraganul financiar.
În Bursa citim: "Criza din România este în primul rând una internă" - este opinia preşedintelui SIF 1 Banat-Crişana, Ioan Cuzman. Contrar majorităţii analiştilor, el pune problemele actuale pe seama unor dezechilibre din ţară: PIB-ul este prea mic să asigure dezvoltarea şi economia românească are prea puţine zone în care este competitivă.
"Operaţiunile de spionaj împotriva României s-au înmulţit", spune directorul SRI, George Maior, într-un interviu pentru România Liberă. Interesul agenţilor străini pentru ce se întâmplă la noi în ţară a crescut mai cu seamă după semnarea acordului pentru instalarea scutului antirachetă. În interviu, şeful SRI mai vorbeşte despre riscurile ca România să fie angrenată într-un război şi despre agresorii cibernetici ai ţării.
Pentru că mâine Regele Mihai împlineşte 90 de ani, Evenimentul Zilei şi-a propus să clarifice cu ajutorul istoricilor cele mai controversate momente din viaţa ultimului monarh al ţării. În numărul de astăzi, Alex Mihai Stoenescu şi Adrian Cioroianu dezvăluie aspecte spectaculoase despre legăturile Regelui cu legionarii, despre negocierile secrete din decembrie 1947 şi relaţia cu Mareşalul Antonescu.
Tot în Evenimentul, alte dezvăluiri din istoria ţării: "Americanii au vrut să-l salveze pe Ceauşescu", spune fostul şef al contraspionajului de dinainre de '89, Filip Teodorescu. Într-un interviu, el mai spune că Pacepa ar fi mort şi vorbeşte despre o implicare efectivă a spionajului francez în Revoluţie şi nu numai atunci.
Pe prima pagină în Adevărul: "Occidentul, părtaş la o mare barbarie". Gaddafi a fost umilit şi schingiut înainte de a fi executat". Noile mărturii şi înregistrări video care au ieşit la iveală sunt cumplite. Actele sunt reprobabile, dar e greu de judecat în asemenea momente revoluţionare, pline de emoţie, scrie în ziar expertul în politică externă Iulian Chifu şi aminteşte că nici românii nu au fost prea blânzi la Revoluţie.
Şi Jurnalul Naţional ne prezintă o "Listă a Ruşinii": autorităţile şi funcţionarii care au ajutat "clanurile romilor de catifea" din Timişoara să acapareze 200 de imobile din centrul istoric al oraşului. Este vorba despre poliţişti, procurori, judecători, notari, executori judecătoreşti şi, în fruntea listei, ziariştii îl plasează chiar pe primarul Timişoarei.