Revista presei centrale, 23 martie
Articole din Gândul, Adevărul, România Liberă şi Evenimentul Zilei.
Articol de Costi Dumăscu, 23 Martie 2011, 08:09
Ziarele apărute la Bucureşti în această dimineaţă urmăresc evoluţia situaţiei din Libia şi pun accentul pe faptul că în coaliţia împotriva lui Muammar Gaddafi au apărut fisuri.
"Armele lui Gaddafi - pulverizate, coaliţia - tot mai şubredă" - titrează Gândul.
Dincolo de succesul reprezentat de distrugerea capacităţilor de apărare antiaeriană ale regimului libian, coaliţia nu se pune de acord asupra altui obiectiv : o eventuală înlăturare de la putere sau chiar asasinare a lui Muammar Gaddafi - comentează ziarul.
Coaliţia occidentală continuă atacurile cu rachete asupra Libiei, dar discuţiile privind comanda operaţiunilor dezbină Alianţa Nord-Atlantică - scrie Adevărul.
România Liberă: Statele Unite nu vor să preia conducerea operaţiunilor pe timp îndelungat, iar Franţa se opune ca atacurile să fie coordonate de NATO.
Pe de altă parte - scrie Evenimentul Zilei - ţările arabe lasă în aer coaliţia anti-Gaddafi. Washingtonul şi aliaţii săi europeni au convins doar Qatarul să participe cu avioane la intervenţia militară din Libia. Emiratele Arabe au anunţat că, deocamdată, contribuţia lor se va limita la o misiune umanitară.
Din actualitatea politică internă, ziarele zilei scriu despre "cazul Adrian Severin". La presiunile socialiştilor europeni, liderul PSD, Victor Ponta "i-a cerut imperativ" lui Adrian Severin (scrie Gândul), "l-a somat" (zice Adevărul), să demisioneze şi din partid, şi din Parlamentul European. "Severin, clasic românesc - titrează Evenimentul Zilei : nu pleacă nici dat afară", Jurnalul Naţional publică reacţia eurodeputatului : "A demisiona ca răspuns la acuzaţii mincinoase nu poate fi o soluţie".
La subiect România Liberă titrează "Europa nu-l va uita pe Adrian Severin" întrucît - consideră ziarul - el a ajuns protagonistul unuia dintre cele mai mari scandaluri din istoria Parlamentului European.
Încheiem cu ziarul Gândul, care explică astăzi "cum ajunge să se scumpească de trei ori mâncarea, de la graniţă pînă la raftul magazinelor". Cartofii proveniţi din comerţul intracomunitar, de pildă, trec prin vamă cu 70 de bani pe kilogram, iar în magazine se vând cu 3 - 3,5 lei. La banane, carne, zahăr sau cafea lucrurile stau la fel.
Pe lanţ sunt mai mulţi intermediari, fiecare îşi pune adaos - scrie Gândul. Un oficial din minister explică pentru ziarul bucureştean : "În ţările dezvoltate , cei care în afara sezonului, se ocupă de importurile de legume şi fructe sunt chiar producătorii agricoli. La noi, importurile se fac de către speculatori".