Revista presei centrale, 23 iunie
Articole din România Liberă, Adevărul, Jurnalul Naţional şi Evenimentul Zilei.
Articol de Costi Dumăscu, 23 Iunie 2011, 07:57
Ziarele de astăzi scriu, pe prima pagină, despre afaceri, bani şi posturi înalte în stat, bine gestionate de demnitari divers coloraţi politic.
"Management defectuos plătit de AVAS cu 6.500 de euro pe lună".
România Liberă îşi deschide ediţia cu o doamnă, fina unui domn, deputat al puterii, care câştigă cel mai mare salariu de la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului.
Numită dumneaei în funcţie de Emil Boc la patru luni după ce Corpul de Control al Guvernului o considerase vinovată de "management defectuos" la Institutul Naţional al Lemnului.
Opoziţia o încasează în Adevărul, şi tot în deschiderea ediţiei: "Ponta, Şova şi banii dintre ei". Liderul PSD este investigat de inspectorii Fiscului pentru primirea, sub formă de sponsorizare, a unor sume din banii încasaţi de avocat de la Turceni şi Rovinari.
Jurnalul Naţional pune tunurile ediţiei pe ... "nevestele vesele de partid şi de stat". Majoritatea bărbaţilor pe care poporul i-a uns demnitari pe bază de vot liber exprimat, dar şi majoritatea celor numiţi în aparatul de stat, de la parlamentari, până la consilierii lor şi consilierii consilierilor lor, nu intră în slujba statului... fără neveste. Ceea ce încă ar mai fi cum ar mai fi, dar - continuă ziarul - nevestele nu vin singure într-o funcţie, îşi aduc şi neamurile, şi prietenele de cafea şi bârfe. Cum sunt conduse instituţiile statului de clanuri, triburi şi dinastii - în Jurnalul Naţional.
În fine, vorbind despre averi, corupţi, demnitari, Evenimentul Zilei notează că, dacă în România, baronii locali îşi ţin liniştiţi averile la adăpost, în alte state legile sunt extrem de severe: totul trebuie dovedit cu acte, altfel, cei suspectaţi pot pierde totul.
Mai avem în ziarele de astăzi, Grecia. Pentru că, de fapt - titrează Adevărul - "o lume întreagă stă cu ochii pe Grecia". Guvernul Papandreu a primit votul de încredere al Parlamentului, dar Europa şi Statele Unite aşteaptă să treacă şi planul de austeritate, pentru ca Grecia să primească banii salvatori de la UE şi FMI.
În context, Jurnalul Naţional constată - sub titlul "Adio trai pe banii altora" - că criza din Grecia a schimbat rapid orientarea băncilor centrale din ţările Uniunii, care nu mai vor să permită traiul pe datorie.
Asta nu are cum să ne pice bine - mai zice Jurnalul Naţional - din moment ce românii sunt pe locul al patrulea într-un top al naţiunilor care trăiesc pe datorie, după greci, portughezi şi turci.