Revista presei centrale, 21 iulie
Articole din Adevărul, Evenimentul Zilei, Jurnalul Naţional şi România Liberă.
Articol de Costi Dumăscu, 21 Iulie 2011, 09:34
Raportul pe justiţie al Comisiei Europene este subiect principal în ziarele zilei.
Europa vrea de la România sentinţe în dosarele de mare corupţie - scrie Adevărul.
Una din marile probleme ale justiţiei româneşti este lipsa rezultatelor în instanţă ale acestor anchete, arată raportul pe justiţie al României prezentat ieri la Bruxelles. Conflictul de interese în rândul funcţionarilor publici şi procedurile viciate privind achiziţiile publice sunt şi ele criticate în raportul comisarilor.
Evenimentul Zilei: "Până şi avocaţii s-au săturat de dosarele "istorice". Criticile faţă de durata nepermis de mare a proceselor demnitarilor sunt însuşite inclusiv de avocaţi. Soluţiile lor ţin de finanţare, mentalitatea magistraţilor şi efectele legii micii reforme.
"Lupta anti-corupţie nu se vede la Bruxelles" - titrează Jurnalul Naţional, care pune accent pe încă una dintre deficienţele semnalate în raport. Comisia Europeană critică faptul că bunurile obţinute ilegal în România sunt confiscate într-o foarte mică măsură, din cauza posibilităţilor limitate de confiscare prevăzute de lege.
La acest din urmă aspect se referă invitata ediţiei în România Liberă, coordonatoarea programelor anticorupţie de la Societatea Academică din România, Laura Ştefan, care constată că, în ceea ce priveşte confiscarea averilor, este clar că nici nu mergi la puşcărie şi rămâi şi cu banii, aşadar astăzi, în România, rentează să fii infractor.
Furtuna de la prima sesiune de bacalaureat , mai precis efectele ei, continuă să consume cerneală în presa de la Bucureşti. "Nici gratis nu vor să înveţe" - titrează Adevărul.
Ziarul se referă la elevii care au picat bac-ul şi care nu se înghesuie nici la meditaţiile gratuite oferite de universităţile aflate în căutare disperată de studenţi.
"Bac-ul goleşte vistieria universităţilor private". Criză în învăţământul privat - subliniază Evenimentul Zilei - după ce principala sursă de venit, candidaţii, nu mai sunt de găsit.
Rectorii caută soluţii: unii concediază personal, alţii aşteaptă studenţi din Iordania.
Încheiem cu Adevărul care semnalează astăzi că un grup de opt deputaţi, ai Puterii şi ai Opoziţiei deopotrivă, s-au înfrăţit pentru a susţine o iniţiativă legislativă care prevede ca şomerii să fie scutiţi timp de trei ani la plata ratelor la bănci.
Mai mult, firmele care angajează cu contract de muncă "persoane aflate în stare de sărăcie extremă" ar urma să beneficieze şi ele de suspendarea datoriilor.
"Populism maxim" - comentează Adevărul, care i-a întrebat şi pe bancheri ce cred şi consemnează părerea lor: încă o propunere legislativă aberantă.