Revista presei centrale, 20 mai
Articole din România Liberă, Adevărul, Evenimentul Zilei şi Jurnalul Naţional.
Articol de Costi Dumăscu, 20 Mai 2011, 08:11
Cum ajung casele ANL subvenţionate de stat pe piaţa liberă, la preţul lor real, şi cum îşi completează veniturile medicii români lucrând, la sfârşit de săptămână, în spitale din vestul Europei - sunt subiecte principale în ziarele zilei.
"Statul construieşte ieftin pentru clientelă. ANL ia de la săraci şi dă la bogaţi" - titrează România Liberă.
Cum poţi să câştigi peste 70.000 de euro fără să mişti un deget? Una dintre reţetele acestei afaceri "minune" este cea folosită de zeci de persoane care au obţinut apartamente ANL, subvenţionate de stat, pe care acum le-au scos la vânzare la preţul pieţei. Printre beneficiarii acestor locuinţe - continuă România Liberă - se numără secretari de stat, consilieri de miniştri sau oameni de afaceri prosperi.
Lucrurile se întâmplă pe o piaţă imobiliară despre care Adevărulspune că s-a dezgheţat în luna martie. După ce preţurile au scăzut constant în ultimii doi ani, românii încep să fie din nou interesaţi de achiziţionarea unei locuinţe.
Notarii publici au autentificat în martie anul acesta cele mai multe contracte de vânzare-cumpărare din ultimele opt luni.
Tot în Adevărul - "La masa Adevărului", mai precis - este invitat astăzi doctorul Raed Arafat, subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii. Omul pe care toţi îl cunosc şi îl apreciază ca fiind creatorul SMURD spune că punerea pe roate a sistemului sanitar românesc nu poate fi făcută de către un tehnocrat fără susţinere politică solidă, din cauza grupurilor de interese. "Dacă fac reformă, mi se dă în cap" - spune pe şleau Raed Arafat; "în plus, subfinanţarea sistemului afectează direct calitatea actului medical".
La această afirmaţie, articolul pe două pagini din Evenimentul Zilei, intitulat "Un medic român face naveta între două lumi", funcţionează ca un argument. Un medic pediatru român îşi rotunjeşte veniturile practicând medicina atât în România, cât şi în Vest : în timpul săptămânii lucrează într-un spital românesc, iar în unele week-end-uri face gărzi în spitalele belgienilor. Banii sunt una, dar la ei se adaugă satisfacţia de a lucra într-un sistem nu atât dotat şi modern, cât... normal.
Caii sălbatici din Deltă, făcuţi salam pentru italieni, apar astăzi în Jurnalul Naţional, care notează că în jurul lor se războiesc mai multe tabere. Sunt cei care apără animalele şi turismul în zonă şi mai sunt cei care se apără pe ei înşişi de grija zilei de mâine. Sătenii. Aceştia şi-au adus brusc aminte de fiecare mânz abandonat în câmp cu ani în urmă şi merg la primărie pentru a-l revendica şi a lua bani de la samsari. Până să nu fi valorat nimic, caii sălbatici nu îi interesau pe localnici. Acum ei zic : "Ăia din Texas sunt cai sălbatici. Ăştia sunt caii noştri".