Revista presei centrale, 2 aprilie
Articole din Jurnalul Naţional, Evenimentul Zilei, România Liberă şi Adevărul.
Articol de Mirela Ursachi, 02 Aprilie 2012, 07:17
"Recesiunea, tot mai sigură pentru România" anunţă Jurnalul Naţional. Autorul articolului notează că scenariul revenirii recesiunii este susţinut de scăderea consumului de energie la începutul anului cu până la 1,4 la sută dar şi de faptul că Dacia, cel mai mare exportator al ţării, şi-a trimis temporar salariaţii acasă din cauza cererii mici.
Publicaţia enumeră şi semnalele date de industrie, unde o serie de companii şi-au închis porţile sau au lucrat în ultimele luni la limita de avarie, ca urmare a temperaturilor scăzute din timpul iernii, precum şi a dificultăţilor de aprovizionare.
În schimb, Evenimentul Zilei aduce în atenţie "12 domenii în care România poate fi competitivă". Ţara noastră ar trebui să se axeze în următorii 8 ani pe domenii precum agricultură, IT, energie verde, sau cercetare-dezvoltare - consideră preşedintele Consiliului Naţional pentru Competitivitate, Andreea Paul. Stategia Naţională de Competitivitate, aflată în curs de derulare, are ca obiectiv clasarea României în primele 7 economii competitive din Europa, şi abandonarea penultimului loc, unde se situează în prezent.
România Liberă scrie despre "Adevăraţii băieţi deştepţi din Energie". Este vorba de studenţii şi absolvenţii Institutului de Cercetare-Dezvoltare al Univesităţii Transilvania din Braşov, care este unul dintre cele mai moderne din sud-estul Europei în domeniul energiilor regenerabile. Aproape tot ce fac tinerii de acolo e ţinut la "secret", însă ziarul detaliază câteva dintre realizările lor, printre care proiectarea sistemului de încălzire ideal, care permite ca pe toată durata de viaţă a instalaţiei, de până la 30 de ani, proprietarul locuinţei să aibă factura aproape zero la încălzire şi apă caldă pentru o suprafaţă de 200 de metri pătraţi.
"Soneria pentru fraude în Sănătate" - titrează - Adevărul şi explică: Sistemul Informatic Unic Integrat, deja implamentat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, este cea mai mare bază de date din România şi contribuie la eliminarea fraudelor. Sistemul are şi o vulnerabilitate - adaugă publicaţia - respectiv lipsa acută a personalului medical, în special cel calificat, despre care preşedintele CNAS, Lucian Duţă, declara recent că ar putea avea o rezolvare prin dublarea salariilor medicilor pentru a frâna valul de plecări la muncă în clinicile din străinătate.
Potrivit cotidianului, liderul CNAS a apreciat că încheierea informatizării Sănătăţii va permite diminuarea consistentă a fraudelor, iar banii economisiţi astfel ar putea fi folosiţi pentru majorarea salariilor personalului medical.