Revista presei centrale, 18 august
Articole din Adevărul, România Liberă, Evenimentul Zilei şi Jurnalul Naţional.
18 August 2011, 07:35
Costul vieţii şi inflaţia. Situaţia asistaţilor social. Noul ministru al Sănătăţii. Sunt subiecte principale în ziarele centrale de astăzi.
Adevărul: "Benzina, pâinea şi ţigările domină topul chelutielilor - din cauza scumpirilor, combustibilii şi tutunul trag cel mai mult în sus inflaţia, iar costurile vieţii topesc 80% din bugete".
Jurnaliştii propun aşadar o analiză a cheltuielilor pe care le fac lunar românii, pornind de la cifrele oferite de Institutul Naţional de Statistică şi trag concluzia: medicamentele, factura la gaze sau îmbrăcămintea sunt pe primul plan, în timp ce preparatele din carne, spre exemplu, abia ajung pe locul 10 într-un astfel de clasament.
Săpunul de rufe, biletele de avion sau cazarea în hoteluri sunt, putem spune deja produsele de lux la care românii au renunţat.
Singura veste care i-ar mai putea alina pe unii e aceea că nu mai suntem primii la inflaţie - România a coborât pe locul al doilea, fiind devansată de Estonia.
Tot în Adevărul, o privire macro asupra pieţei globale a alimentelor, sub titlul "Criza alimentară, din ce în ce mai aproape".
La nivel mondial, preţul alimentelor a crescut cu 33% în ultimul an.
În România, precizează Adevărul, creşterea este de 10 procente. Şi, în vreme ce preşedintele Băncii Mondiale, Robert Zoellick atrage atenţia asupra tragediei din Africa de Sud, unde, potrivit unui raport recent, peste 10 milioane de oameni au nevoie urgentă de asistenţă umanitară, în România, mai scriu jurnaliştii, potenţialul agricol imens nu foloseşte la nimic.
Şi săraci, şi înfometaţi, dar şi... asistaţi. Sau...sărăcia se simte altfel când eşti asistat. România Liberă aruncă o dată în plus o privire pe situaţia ajutoarelor de la stat.
O luăm de la coadă la cap: Concluzia: "suntem Ţara care îşi inventează săraci".
Consecinţele: "statul iroseşte 2 miliarde de lei pe ajutoare acordate în mod fraudulos unor familii înstărite, cu terenuri şi tractoare în proprietate, potrivit Ministerului Muncii".
Cauzele: "anchete superficiale, pomeni electorale, lipsa unui control eficient".
Soluţii: "schimbarea legislaţiei şi reducerea plafoanelor".
Rămânem la capitolul ineficienţă şi constatăm, din Evenimentul Zilei, că evaziunea fiscală din turismul românesc este aproximată la 40% din total.
Într-o zi de weekend în care staţiunile de la mare sunt pline, scriu jurnaliştii, circa 4 milioane de euro scapă de fiscalizare.
Nu în ultimul rând, ziarele centrale de astăzi pun peniţa pe cel de-al 20-lea ministru al Sănătăţii, de după Revoluţie.
Este vorba de doctorul Ritli Ladislau, nominalizat de UDMR.
"UDMR a rămas şi cu Sănătatea şi cu banii", e titlul din Evenimentul Zilei.
"Ritli moşteneşte problemele lui Cseke", scrie România Liberă, "UDMR şi PDL, compromis la Sănătate", titrează şi Jurnalul Naţional.
Dincolo de portretul doctorului Ritli, pe care vom avea timp să-l cunoaştem, concluziile momentului, prezentate în toate ziarele centrale de astăzi sunt: continuarea reformelor în sistem este absolut neceasară şi... Casa Naţională de Asigurări de Sănătate va fi coordonată de minister şi condusă de un secretar de stat, după principiul enunţat în România Liberă de un fost ministru al Sănătăţii," ca să poţi să faci reformă, e nevoie să ai controlul într-un domeniu".