Revista presei centrale, 17 februarie
Articole din Evenimentul Zilei, Adevărul, Jurnalul Naţional, România Liberă, Curierul Naţional.
17 Februarie 2012, 07:46
"Justiţiei Române îi cresc dinţii", este titlul de pe prima pagină în Evenimentul zilei, care scrie că a trecut vremea presiunilor politice asupra Justiţiei.
Instanţele au început să dea condamnări, precum şi achitări, "pentru că ghemul de interese şi cumetrii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost stâlcit", consideră Evenimentul.
În Adevărul, un avertisment: "Banii Europei, în risc de blocaj". Comisia este pe cale să ne sancţioneze şi să blocheze 3,7 miliarde de euro destinate României pentru pregătirea profesională.
Asta dacă nu corectăm legislaţia, astfel încât să nu mai existe conflicte de interese la cei care gestionează fondurile europene.
Tot despre corupţie citim şi în Jurnalul Naţional, care a calculat că "familia prefectului de Constanţa trăieşte cu 65 de euro pe lună".
Ziariştii au obţinut această sumă după ce au adunat cheltuielile şi le-au scăzut din veniturile modeste declarate de Claudiu Iorga-Palaz, care este cercetat într-un dosar de trafic de influenţă.
Pe bietul prefect, aflat împreună cu soţia şi copiii în situaţie de maximă pauperitate, mai cade şi sarcina de a-şi întreţine viloiul cu piscină din Constanţa - scrie Jurnalul.
România Liberă anunţă "întoarcerea vestitorilor corupţiei": "UDMR vrea să legalizeze conflictul de interese".
Aceiaşi politicieni care încearcă să îngroape ANI vor acum ca primarii să poată da contracte publice propriilor firme.
Deputaţii UDMR Andras Levente Mate şi Arpad Marton au venit cu o serie de amendamente care să îi facă pe parlamentari şi pe cei din administraţiile locale imposibil de pedepsit.
"Cât va dura reforma sănătăţii?", aflăm din Curierul Naţional.
Nu se poate de azi pe mâine şi nici susţinerea politică nu este sigură, spun reprezentanţii din domeniu.
Dacă totul merge bine, procesul ar putea dura 4-5 ani şi va însemna o trecere gradată de la sistemul de stat către cel privat.
"Asfaltul de lux al Capitalei. Preţul este umflat de opt ori" - a descoperit România Liberă, după ce a verificat cifrele din documentaţia de licitaţie.
Primăria Generală plăteşte anual 80.000 de euro pentru întreţinerea unui kilometru de stradă, pe când, la nivel naţional, media este de cel mult 10.000 de euro.
Acelaşi subiect şi în Adevărul :"Şah la regii asfaltului".
Instituţiile statului demarează anchetă după anchetă de când au apărut dezvăluirile privind costurile exorbitante cu deszăpezirea.
Consiliul Concurenţei a pus ochii pe 11 firme din Bucureşti, suspectate că s-au înţeles să câştige licitaţiile prin rotaţie.
Adevărul a mai aflat de la CNADNR că statul va expropria fâşii de teren din zonele şoselelor pentru a planta perdele forestiere.