Revista presei centrale, 17 august
Articole din Jurnalul Naţional, Evenimentul Zilei şi Adevărul.
Articol de Nicoleta Turcu, 17 August 2011, 10:16
Două milioane de români primesc în mod fraudulos ajutoare sociale, primăriile nu au început sancţionarea celor care nu au încheiat asigurările obligatorii şi la mare week-end-ul trecut a fost cel mai profitabil pentru agenţii economici - acestea sunt o parte dintre subiectele pe care le găsiţi în ziarele azi.
Şase copii au murit în tragedia de acum un an de la maternitatea Giuleşti, nici un vinovat n-a fost pedepsit - scrie astăzi Jurnalul Naţional.
În urma anchetei realizate de procurorii Parchetului General, cinci persoane au fost trimise în judecată.
Dosarul a ajuns în instanţă în decembrie 2010, iar pe 10 ianuarie a fost primul termen de judecată, încheiat cu o amânare, iar următorul termen de judecată a fost fixat pentru 29 august.
Între timp, secţia de Neonatologie a fost refăcută complet.
Primăria Municipiului Bucuresti, care are în administrare spitalul, a cumpărat incubatoare, pătuturi şi aparatură noua.
Din Evenimentul zilei citim că din cei opt milioane de asistaţi social din România, circa două milioane primesc în mod fraudulos ajutoarele, conform ministrului Muncii, Sebastian Lăzăroiu.
Primeau ajutoare de la stat "pentru susţinea familiei" cu toate că aveau maşini şi tractoare noi, munceau în străinătate şi deţineau numeroase terenuri.
Alţii au beneficiat de sprijin de la primarii pentru încălzire fără să prezinte acte din care să rezulte ce venituri au sau fără să fi fost vreodată vizaţi de anchete sociale.
Toate aceste nereguli au fost depistate de inspectorii sociali în numeroase judete din ţara.
Asistenta sociala costa anual Guvernul 14 miliarde de lei, iar aproximativ 15% din acesti bani se scurg fraudulos din sistem.
Tot Evenimentul zilei scrie că amenzile pentru locuinţele neasigurate se lasă aşteptate.
Termenul limita pâna la care românii trebuiau sa încheie o asigurare pentru locuinta, obligatorie sau facultativa, era 5 august, dar, cu toate acestea, doar 35% dintre proprietari au în prezent casele asigurate pentru riscurile de cutremur, alunecari de teren si inundatii, ceilalti fiind pasibili de amenzi între 100 si 500 de lei.
Primăriile nu s-au grabit însa sa îi penalizeze pe neasigurati şi asta pentru că baza de date de care dispun acestea pentru a acorda penalizarile este în prezent incompleta, în conditiile în care doar 60% din cele 3.500 care exista în România au furnizat date despre locuitorii pe care îi deservesc pentru sistemul informatic cen tralizat.
Din Adevărul citim că Produsul Intern Brut a avansat cu doar 0, 2 la sută în trimestrul al doilea faţă de primul trimestru, deşi Guvernul se aştepta, în negocierile cu FMI, la o creştere de cel puţin 0,3-0,4 la sută.
Potrivit analiştilor cu care au stat de vorbă jurnaliştii de la Adevărul, evoluţia din trimestrul al doilea poate fi explicată printr-o performanţă foarte bună în agricultură, care ar putea continua.
Acelaşi ziar mai scrie că şmecherii de la stat îsi iau case la preţ de cort.
Judecătoria Galaţi a stabilit că 37 de locuinţe de serviciu care aparţin Consiliului Judetean trebuie vândute obligatoriu către chiriaşi la preţul de inventar.
Un apartament cu două camere ajunge să se vânda chiar şi cu 152 de lei, preţul de inventar, adică de aproape o mie de ori sub valoarea lui de piaţă.
Disputa privind apartamentele de serviciu ale Consiliului Judeţean Galaţi a început încă din 2007, când chiriaşii au depus cereri, unul câte unul, de cumpărare a locuinţelor.
Deoarece răspunsul instituţiei a fost negativ - argumentul fiind acela că, potrivit legii , apartamentele de serviciu nu se pot vinde - chiriasii s-au adresat instantei, care le-a dat câştig de cauză.
Tot din Adevărul mai citim că sfârşitul de săptămână a adus la malul mării aproximativ 300.000 de turişti - număr record pentru acest an.
Agenţii economici din toate staţiunile au avut încasări record.
Cel puţin 30 de milioane de euro au cheltuit pe cazare, masă şi distracţie toţi cei care au venit week-end-ul trecut la mare.
Cea mai căutată staţiune a fost Mamaia, unde o noapte de cazare pentru două persoane costă între 200 şi 400 de lei, dublu faţă de sudul litoralului.