Revista presei centrale, 16 septembrie
Articole din Jurnalul Naţional, România Liberă, Ziarul Financiar, Evenimentul Zilei şi Adevărul.
16 Septembrie 2011, 08:52
"România ar putea cumpăra avioane F-16 noi", nu la mâna a doua, aşa cum prevedea CSAT anul trecut - aflăm din Jurnalul Naţional şi din România Liberă.
Ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, Mark Gitenstein, a dezvăluit ieri că preşedintele Băsescu a discutat subiectul la Pentagon. Iar despre contractul cu Bechtel, Gitenstein spune că termenii rezilierii mulţumesc pe toată lumea.
"Macovei a trecut rezoluţia anticorupţie de 120 de miliarde de euro" titrează România Liberă despre succesul în Parlamentul European al documentului printre ai cărui iniţiatori se numără şi fostul ministru al Justiţiei.
Mecanismul solicitat de europarlamentari ar putea ajuta România să asaneze corupţia în domenii ca achiziţiile publice şi fondurile europene, notează ziarul.
"Petrom, mai lacomă decât gigantul Exxon", citim în Jurnalul Naţional.
Cea mai mare companie românească a uimit raportând un profit record în an de criză.
Jurnalul mai scrie că statul şi-a furat singur căciula şi că Petrom a fost vândută austriecilor de la OMV pe degeaba. Aceştia au preluat o companie "căpuşată şi pe pierderi" şi după doar şase ani de la privatizare, pot considera deja că şi-au scos banii.
Evenimentul Zilei ne atrage atenţia că "noile reguli de gramaj scumpesc pâinea abuziv".
Cu toate că producătorii susţin că şi până acum ofereau o pâine cu o greutate optimă, de ieri, de când a intrat în vigoare noua reglementare a ANPC, pâinea s-a "umflat" şi s-a scumpit în medie cu 5%.
În Adevărul citim despre "efectele dramatice ale secării Dunării".
Fluviul devine pârâu: nivelul a scăzut cu aproape un metru şi jumătate sub cota de referinţă şi în unele locuri ajunge doar până la brâu. Situaţia este alarmantă: malurile s-au transformat în deşert, navele de marfă au rămas blocate, iar alimentarea oraşelor cu apă este în pericol.
Ziarul Financiar anunţă tranzacţia anului în sectorul bancar. Erste a reuşit după un an de strădanii să convingă patru din cele cinci SIF-uri să-şi vândă acţiunile la BCR.
425 de milioane pentru încă 24 la sută din BCR şi Erste are controlul deplin al celei mai mari bănci din România. Unii investitori spun însă că suma este derizorie.
Tot în Ziarul financiar găsim o veste foarte bună din industria vinului: potrivit socotelilor producătorilor, recolta de struguri este cu 30 la sută mai mare decât anul trecut. Şi calitativ lucrurile stau bine. Vremea a fost favorabilă şi au intrat pe rod noi suprafeţe.