Revista presei centrale, 14 aprilie
Articole din Jurnalul Naţional, Adevărul, Evenimentul Zilei şi România Liberă.
Articol de Costi Dumăscu, 14 Aprilie 2011, 08:25
"Documentele Emil Cioran" sunt subiect comun în ziarele zilei, pentru că despre vânzarea lor anterioară licitaţiei de la Paris din urmă cu câteva zile au apărut acum suspiciuni şi reclamaţii.
"A doua Apocalipsă după Cioran" - titrează Jurnalul Naţional.
Regizorul Sorin Ilieşiu, cel care a realizat mai demult filmul "Apocalipsa după Cioran", o acuză pe cumnata celebrului filozof, Eleonora Cioran de "lipsă de moralitate şi principii".
În replică, Eleonora Cioran susţine că regizorul nu are nici o calitate să declanşeze o anchetă internaţională în acest caz.
Adevărul : "Cum a fost umflat Cioran de la 36.000 la 406.000 de euro" - acestea sunt suma cu care ruda a vândut documentele, respectiv banii cu care ele s-au dat la licitaţie.
Ziarul mai spune că Ministerul Culturii ştia de doi ani că Eleonora Cioran vrea să vândă documentele personale ale scriitorului, dar nu a făcut niciun demers ca să le obţină.
În Evenimentul Zilei, unul dintre editorii francezi ai filosofului, patroană de editură, povesteşte cum a cumparat manuscrisele lui Emil Cioran de la familia omului de cultură, respingând astfel acuzaţiile de furt pe care i le-a adus Eleonora Cioran.
Şi tot Evenimentul Zilei publică, în chip de concluzie, opinia unui cercetător în opera filosofului : "Această tristă mercantilizare a manuscriselor este contrară spiritului lui Cioran".
Alte subiecte în presa zilei.
România Liberă urmăreşte consecvent chestiunea autostrăzilor de la noi şi îşi deschide ediţia astăzi cu articolul : "Cum se manipulează o licitaţie de un miliard de euro".
Este vorba de licitaţia pentru mai multe tronsoane de pe proiectata autostradă Nădlac - Sibiu.
În ciuda constrângerilor bugetare, criteriul preţului a contat prea puţin în desemnarea câştigătorilor - scrie ziarul şi detaliază: Compania de Autostrăzi a judecat ofertele pentru cele nouă tronsoane astfel încât au ieşit câştigătoare nu cele mai ieftine, ci cele ale unor regi români ai asfaltului.
Adevărul, secţiunea "Special", pe două pagini : " Campioni la traseism politic".
Nu mai puţin de 58 dintre actualii parlamentari ( adică peste 10 la sută din totalul lor) s-au transferat măcar o dată de la un partid la altul.
Campion este un deputat care a schimbat partidul...de şase ori.
Ziarul constată, la capătul unei analize cu exemple, comparaţii, declaraţii : Constituţia nu permite sancţionarea migraţiei politice la nivel parlamentar.
Încheiem cu România Liberă care publică radiografia a ceea ce ziarul numeşte "una dintre cele mai spectaculoase afaceri pe bani publici: escrocheria gripa aviară".
Când isteria a început, cu 6 ani în urmă, Compania de Drumuri Naţionale şi CFR s-au apucat să contracteze servicii de dezinfecţie ( celebrele filtre de pe şosele şi din gări) deşi - demonstrează acum procurorii DNA - nu aveau această calitate.
De aici contracte peste contracte, în cascadă, cu beneficiari finali SRL-uri isteţe, care numai dezinfecţie nu faceau, şi cu o fraudă totală - încheie România Liberă - de 6 milioane de euro din banii statului.