Revista presei centrale, 13 iulie
Articole din Adevărul, Jurnalul Naţional, Evenimentul Zilei, România Liberă şi Curierul Naţional.
Articol de Costi Dumăscu, 13 Iulie 2011, 08:53
Învăţământul românesc rămâne în actualitate, în ziarele de la Bucureşti - de această dată nu bacalaureatul, ci repartizarea absolvenţilor de 8 clase la licee este subiectul comentariilor din presa zilei.
Viitorii liceeni vor mate-info.
Adevărul notează că peste 190.000 de absolvenţi de liceu au fost repartizaţi de computer în liceele din toată ţara.
În cele mai bune licee, mediile de admitere urcă de la an la an.
La "Sfântul Sava" din Bucureşti, linia s-a tras acum la 9,60; şi celelalte licee de elită din ţară, majoritatea de matematică-informatică, au strâns copii cu medii foarte mari.
Despre orientarea nu întotdeauna fericită a opţiunilor, Jurnalul Naţional comentează: "Cu 3 intri la liceu, cu medii mari, nu".
Sistemul computerizat nu este interesat de mediile candidaţilor, ci de opţiunea părinţilor - aşa se face că elevi cu medii bune nu prind locuri la liceele pentru care au optat, în vreme ce copii cu mediile 3, 4, 5 intră, întrucât ambiţiile lor au fost modeste.
Altfel - mai scrie Adevărul - România este fruntaşă la analfabetism: elevii români au mari probleme când li se cere să citească un text; ei nu sunt în stare să înţeleagă sensul cuvintelor, pe care abia le descifrează - arată o cercetare a Comisiei Europene.
Alte subiecte în presa zilei.
Operaţiunea "stop la şpagă în vămi" a adus 700 de milioane de euro la buget.
Evenimentul Zilei scrie că vămile măturate de mascaţi în urmă cu 5...6 luni reprezintă mai mult decât "anticorupţie pentru televizor"; încasările la bugetul de stat din accizele şi TVA-ul pe ţigări au crescut spectaculos.
Tot despre bani, dar în alt sens, în România Liberă: "Pe ce s-au dus în România banii europeni".
După ce că reuşim să strângem mult mai puţini bani decât ne stau la dispoziţie, în unele cazuri sumele sunt folosite fără viziune, pe principiul "să cheltuim cât mai mult".
Se construiesc baze de agrement cu terenuri de golf în comune anonime, se fac proiecte pentru "informatizarea administraţiei" (ceea ce, în realitate, înseamnă că se cumpără produse software la preţuri deosebit de piperate).
Încheiem cu subiectul extern al zilei, cu care Curierul Naţional îşi deschide ediţia:"Panică în stil italian".
Pieţele financiare şi-au mutat atenţia de la problema grecească (încă nerezolvată) la situaţia Italiei.
Investitorii sunt îngrijoraţi că guvernul din Peninsulă trebuie "să rostogolească" până la finalul anului o datorie de peste 220 de miliarde de euro.
Temerile sunt legate de modul în care autorităţile italiene vor reuşi să refinanţeze împrumuturile vechi.
Unda de şoc a ajuns şi în România: moneda naţională a atins ieri minimul acestui an în raport cu euro.