Revista presei centrale, 13 februarie
Articole din Evenimentul Zilei, Adevărul, România Liberă, Jurnalul Naţional, Curierul Naţional şi Ziarul Financiar.
13 Februarie 2012, 08:01
Evenimentul Zilei cere demisia prefectului de Vrancea din cauza bâlbâielilor politice care au creat haos în judeţ. Viscolul s-a oprit marţi, potrivit INMH, dar în Vrancea s-a intrat în forţă abia vineri. Pentru că prefectul Sorin Hornea nu a instituit starea de alertă, ultilajele stăteau degeaba în judeţele din jur. Nimeni nu le-a cerut. Între timp, oamenii mureau şi prefectul se certa cu preşedintele Consiliului Judeţean, dacă să ceară sau nu ajutor de la centru.
"Prea mici pentru o zăpadă atât de mare", scrie Adevărul. Contractele de deszăpezire încheiate de consiliile judeţene Vrancea şi Buzău pe sume exorbitante cu firme "prietene" şi intervenţia întârziată s-au întors împortiva zecilor de mii de oameni îngropaţi în nămeţi - o dovadă de indolenţă, consideră Adevărul.
"Zeci de mii de oameni din peste 80 de localităţi, rupţi de lume", citim şi în România Liberă. Chiar dacă în unele sate, oamenii şi autorităţile au reuşit în cele din urmă să se descurce, vor fi probleme mari şi în următoarele zile, pentru că va ninge din nou abundent şi va fi viscol. O soluţie pe termen lung sunt perdelele forestiere, care ar reduce la jumătate problemele cu deszăpezirea, spun primăriile.
În Jurnalul Naţional, un reportaj dintre nămeţi: "Infernul alb de la Cârligu Mic", judeţul Buzău. Se ajunge acolo printr-un tunel îngheţat. Din munţii albi răsar vărfurile stâlpilor de înaltă tensiune. Zăpada tare ca piatra întrece de 3-4 ori un stat de om. Ce-au mai văzut ziariştii la faţa locului: în timp ce voluntarii sosiţi cu utilaje deszăpezeau, câţiva locuitori făceau galerie, iar alţii priveau impasibili, cu ţigara între degete, la cei care trudesc peste drum să scoată din omăt casa vreunei bătrâne.
Pe prima pagină în România Liberă: "25% din aleşii locali au contracte cu propriile firme", spune secretarul general al Agenţiei Naţionale de Integritate, Horia Georgescu, într-un intreviu. El mărturiseşte că ANI este permanent supusă presiunilor politice: demnitari care dau telefoane şi chiar îi ameninţă pe funcţionarii Agenţiei. Încercări ale parlamentarilor de a-i scoate din peisaj au fost, sunt şi vor mai fi - este convins şeful ANI.
Curierul Naţional ne spune că "Datoriile în sănătate cresc ameţitor". Statul are de plătit companiilor farmaceutice 4,5 miliarde de lei pentru medicamente care au ajuns deja la populaţie. Termenul de plată a fost depăşit cu trei luni. La această sumă se adaugă alte restanţe de 500-800 de milioane de lei, încă neconfimate.
Ziarul Financiar face "tabloul macro în care îşi începe mandatul Guvernul Ungureanu". Condiţiile sunt extrem de dure: vremea rea şi recesiunea din zona euro. Cuvintele cheie din primele discursuri ale noilor miniştri au fost: fondurile europene, transparenţa şi reducerea birocraţiei. În ziar citim care sunt obiectivele fiecărui minister în parte. Rămâne de văzut dacă măcar unul dintre ele va fi dus la îndeplinire.
O veste bună pentru bucureşteni în Evenimentul Zilei: autorităţile au în proiect separarea facturilor de la căldură pentru fiecare locuinţă. Astfel se doreşte evitarea situaţiilor în care locatarii unui bloc întreg stau în frig din cauza unui singur rău platnic.