Revista presei centrale, 12 ianuarie
Articole din Adevărul, România Liberă, Evenimentul Zilei şi Jurnalul Naţional.
12 Ianuarie 2012, 07:29
Scandalul dintre preşedintele Băsescu şi Raed Arafat a acaparat zilele trecute media românească.
Cu alte voci, Adevărul: "Badigarzii, gata să te ia cu targa. Firmele de securitate abia aşteaptă să presteze şi servicii de urgenţă". Există deja de ani buni mai multe clinici şi spitale particulare care oferă servicii de ambulanţă şi au deja o experienţă bogată în domeniu. Cei din sistemul privat văd serviciile lor ca un ajutor pentru sistemul actual de urgenţă, care este subdimensionat.
De partea criticilor, Alina Mungiu de la Societatea Academică Română, susţine că proiectul legii sănătăţii nu rezolvă problemele: numărului de contribuabili va fi în continuare insuficient, sistemul cu acces pentru săraci va fi chiar mai subfinanţat, cadrele vor fi tot prost plătite şi vor primi ca şi pânăa cum bani sau cadouri în natură.
"Torturată şi umilită în numele Justiţiei" - citim în România Liberă despre sacrificiul agentei sub acoperire de la Direcţia Generală Anticorupţie, martorul-cheie în arestarea celor 30 de poliţişti de la secţia 3 din Bucureşti. A jucat rolul unei prostituate, a fost sechestrată, dezbrăcată, umilită şi bătută, chiar la secţia de poliţie. Din ziar aflăm cum îşi sporeau poliţiştii veniturile încasând taxa de protecţie de la prostituate.
Alt subiect din România Liberă: "Mafia SRL, cel mai mare investitor din Europa". Cu lichidităţi de 65 de miliarde de euro, mafia a devenit cea mai mare bancă din Italia şi înghite întreprinderi aflate în dificultate. Organizată într-o asociaţie de 270.000 de întreprinderi mici şi mijlocii, cu un profit anual de 100 de miliarde, adică 7 la sută din PIB-ul Italiei, are venituri mai mari decât ale gigantului petrolier italian ENI. Ce oferă mafia în vreme de criză? Locuri de muncă.
De criză profită şi cei care iniţiază jocuri piramidale. Caritas-ul a reînviat şi nu mai este unul singur, citim pe prima pagină în Evenimentul Zilei: "Caritas-urile ungureşti fac ravagii în Ardeal". S-au infiltrat prin publicitate agresivă în media locală şi speculează disperarea săracilor.
Plăteşti taxa de înregistrare în joc, 1.360 de lei, plăteşti 156 de lei lunar şi "iei banii la Sfântu' Aşteaptă", pentru că după ce şi-a îndeplinit targetul, firma dispare de parcă nici n-ar fi existat vreodată. Poliţia şi DIICOT nu au reacţionat, notează ziariştii.
În Jurnalul Naţional: "Dosarul Caltaboşul, un crenvurşti" - atât a rămas din cazul de corupţie în care erau implicaţi doi miniştri, Decebal Traian Remeş şi Ioan Mureşan. 2008: presa vuia de interceptări, audio şi video. 2012: al 33-lea termen din proces, după două ridicări de excepţii de neconstituţionalitate, şi multe-multe amânări.
În Jurnalul Naţional mai citim că "E-urile, felul principal de mâncare al copiilor", potrivit unui studiu recent. Din primele zile de viaţă, majoritatea copiilor sunt privaţi de o alimentaţie sănătoasă: doar 31 la sută dintre nou-născuţi sunt alăptaţi la sân.
Ce primesc în loc? Lapte praf plin de aditivi. De la 6 luni încolo începe diversificarea: pufuleţi, biscuiţi, cartofi - acestea sunt alimentele de pe primul loc în dieta celor mici.