Revista presei centrale, 10 februarie
Articole din Jurnalul Naţional, România Liberă, Evenimentul Zilei, Curierul Naţional şi Adevărul.
Articol de Mirela Ursachi, 10 Februarie 2012, 07:32
Sub titlul "Băsescu şi-a văzut visul cu ochii", Jurnalul Naţional scrie despre votul de încredere al Parlamentului pentru Guvernul Ungureanu. Ziarul detaliază evenimentele de ieri din plenul Legislativului şi dezvăluie care sunt obiectivele noului Guvern. Premierul desemnat a declarat că se va concentra, printre altele, pe relansarea dialogului transpartinic, în principal pe subiecte de interes naţional precum: aderarea la spaţiul Schengen, tratatul de guvernanţă în Uniunea Europeană şi Mecanismul de Cooperare şi Verificare".
"Mihai Răzvan Ungureanu fisurează USL" - comentează România Liberă, care consideră că discursul din Parlament al preşedintelui PSD, Victor Ponta, a dat semnalul desprinderii socialiştilor de liberali. Autorul articolului apreciază că alocuţiunea binevoitoare a liderului social-democrat la şedinţa de învestitură a cabinetului Ungureanu ar sugera o schimbare de strategie a socialiştilor atât faţă de aliaţii lor din USL, cât şi faţă de noul Guvern.
România Liberă prezintă fragmente din acest discurs, precum şi reacţiile pe această temă atât ale PNL-ului cât şi ale membrilor PSD, care anunţă posibile colaborări punctuale cu Guvernul.
Din Evenimentul Zilei aflăm "Cine pierde şi cine câştigă de pe urma zăpezii şi a gerului". Ninsorile abundente şi temperaturile scăzute din ultima perioadă a adus şi câştiguri în buzunarele unor comercianţi, pentru că, în lupta cu frigul, românii au apelat la aeroterme şi calorifere electrice. Aceeaşi sursă menţionează că printre câştigătorii acestei perioade se mai numără magazinele de îmbrăcăminte şi încălţăminte.
La polul opus se situează firmele de taxi, care nu au putut onora toate comenzile din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, dar şi centrele comerciale, care au avut probleme cu aprovizionarea. Şi trasportatorii au avut de suferit, fapt susţinut şi de Curierul Naţional, care precizează că acest sector a înregistrat pierderi de 80 de milioane de euro.
În fine, Adevărul anunţă: "Record de importuri în cel mai bun an agricol". Potrivit publicaţiei, România a cumpărat anul trecut de pe pieţele internaţionale produse agroalimentare de 3,7 miliarde de euro, cu o jumătate de miliard de euro mai mult decât media importurilor alimentare din anii secetoşi. Totodată, este făcută o comparaţie cu anii precedenţi, din punct de vedere al balanţei dintre importuri şi exporturi, şi sunt înaintate ipoteze pentru a explica acest fenomen.