Revista presei centrale, 1 aprilie
Articole din Adevărul, Gândul, România Liberă, Jurnalul Naţional şi Evenimentul Zilei.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 01 Aprilie 2011, 07:45
"Medicamentele pentru cancer - gratuite doar în declaraţii" - titrează EVENIMENTUL ZILEI pe prima pagină. Bolnavii de leucemie care au intoleranţă la anumite medicamente sunt condamnaţi să supravieţuiască numai dacă au bani şi îşi permit să cumpere medicamente din străinătate. Circa 20% dintre copiii trataţi de leucemie au alergii la medicamentele oferite de Ministerul Sănătăţii.
Dar programul naţional de oncologie are şi alte lacune. Mai mult, românii care se îmbolnăvesc de cancer şi leucemii mor cu zile şi din cauza lipsurilor de medicamentele. "Sunt multe medicamente pentru bolnavii de cancer, unele foarte ieftine, care în România nu sunt aduse de producători", spune medicul Daniel Coriu, şeful Clinicii Transplant Medular Fundeni. Unii producători consideră că nu au suficiente avantaje din vânzarea acestor medicamente, alţii sunt nemulţumiţi că statul le decontează târziu reţetele compensate şi gratuite. În plus, ghidurile europene în materie de cancer nu au fost actualizate la noi, ceea ce ne ţine mult în urmă cu accesul la cele mai noi medicamente apărute în Occident - spun medicii.
Mai multe ziare analizează pe larg intervenţia publică de ieri a ambasadorului Statelor Unite la Bucureşti, Mark Gitenstein, privind piaţa energiei din România. "În mijlocul febrei depeşelor Wilileaks, ambasadorul american şi-a ascuţit remarcile despre problemele României." - scrie ROMÂNIA LIBERĂ. Companiile din domeniul energiei ar trebui privatizate, nu reorganizate, pentru că nu sunt conduse ca nişte afaceri, susţine Gitenstein. Menţinerea preţurilor reglementate pentru gaze şi energie şi încercarea de resuscitare a companiilor energetice de stat prin regruparea lor au ca efect întârzierea unor investiţii în prospecţiuni şi producţie".
"Statele Unite cer liberalizarea preţului energiei electrice în România." - scrie şi GÂNDUL. Gitenstein spune că trebuie să scăpăm de "băieţii deştepţi", la care, de cel puţin 10 ani, ajunge peste 50% din producţia energetică a Hidroelectrica la preţuri considerabil mai mici chiar decât costurile de producţie. Aceste companii au ajuns să fie controlate de acţionari independenţi" - sugerează Gitenstein. "Ambasadorul Statelor Unite acuză şefii din energie de amatorism" - titrează şi EVENIMENTUL ZILEI. Utilizarea profiturilor companiilor de stat pentru a acoperi găurile bugetului, baronii de la aceste societăţi, dar şi faptul că societăţile din energie sunt conduse de oameni fără experienţă, numiţi politic" – sunt doar câteva acuze dure ale oficialului american.
Noi dezvăluiri Wikileaks în JURNALUL NAŢIONAL. "Economia românească se va duce-n cap, dar cât de tare?" - titrează ziaarul, pornind de la o telegramă diplomatică din noiembrie 2008, în care Ambasada americană scria la Washington, citez: "Rapiditatea cu care economia a început să arate semnele unei tensiuni i-a luat prin surprindere pe liderii politici, mulţi dintre ei continuând să nege această chestiune. Economia României, care deja încetineşte, se va opri în 2009. Toţi ochii sunt acum pe creşterea deficitului economic al guvernului României, existând îngrijorări despre cum va fi finanţat acest deficit. În timp ce oficiali guvernamentali susţin că economia va ateriza lin în 2009, mulţi analişti externi par tot mai convinşi că este timpul "să strângem centura de siguranţă pentru o aterizare dură" - am încheiat citatul.
ADEVĂRUL deschide, astăzi, o campanie de informare prin care doreşte să arate, cu ajutorul specialiştilor, cum putem profita de şansa oferită României prin Strategia Dunării. În următorii 10 ani, Uniunea Europeană îşi va concentra atenţia pe dezvoltarea ţărilor riverane fluviului şi va aloca zeci de miliarde de euro, printr-un un amplu proiect multinaţional de reducere a decalajele - în primul rând economice - dintre ţările aflate pe cursul superior al bătrânului fluviu şi cele de pe cursul inferior.
În opinia ziarului, Strategia Dunării este o oportunitate de relansare a României, care nu trebuie sub nici o formă ratată. Preşedintele Institutului pentru Regiunea Dunării şi Europa Centrală, fost vice-cancelar al Austriei, Erhard Busek, a explicat, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru „Adevărul", că "elaborarea de proiecte inteligente şi lansarea unor idei originale reprezintă cheia care va deschide calea către succesul beneficiarilor. Depinde numai de creatorii de proiecte dacă ele vor fi finanţabile. Numai de România, de autorităţile, de liderii entităţilor şi de fiecare aplicant în parte va depinde succesul." - a averizat austriacul.
GÂNDUL arată într-un articol din paginile economice "Cum s-a mutat "Grânarul Europei" din România în Danemarca". România se află printre ţările din Uniunea Europeană cu cele mai reduse producţii la hectar la grâu, porumb, floarea-soarelui şi cartofi, potrivit unui studiu comparativ realizat de Institutul Naţional de Statistică. La grâu, de exemplu, chiar dacă anul trecut România s-a aflat pe locul patru în Uniune în ceea ce priveşte suprafaţa cultivată, la indicatorul producţia la hectar e foarte jos: doar 2.800 kg la hectar, mai mic chiar şi decât în Bulgaria. Pe primul loc se află Danemarca, cu aproape 8.000 kg la ha, de aproape trei ori mai mult.