Revista editorialelor, 4 martie
Editoriale din Gândul, Adevărul, Jurnalul Naţional şi Evenimentul Zilei.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 04 Martie 2011, 08:27
Declaraţia de ieri a ministrului Muncii, Ioan Botiş, că sistemul de pensii este unul piramidal şi că este ameninţat de colaps a stârnit imediat reacţia ziariştilor cel puţin.
Din Gândul, Marius Niţu ne îndeamnă, citez: "Fiţi patrioţi! Muriţi în câmpul muncii!" Jurnalistul apreciază ca fiind o greşeală "pomenirea sintagmei "joc piramidal", într-o ţară care a trecut prin experienţele escrocheriilor Caritas, Gerald sau Philadelphia." În final, vine concluzia, citez: "Viitorii pensionari au toate şansele să aibă o soartă şi mai grea ca cei de azi. Sistemul şi-a epuizat aproape toate resursele. Contribuţiile pentru pensie sunt, procentual, cu o treime mai mari decât în Germania, iar vârsta de pensionare pentru bărbaţi a ajuns la 65 de ani.
Probabil, ca să ne echilibrăm bugetul asigurărilor sociale pe actuala structură de salariaţi, trebuie să interzicem pe viitor pensionarea şi să stabilim, prin lege, că în România se moare în câmpul muncii." - am încheiat citatul.
În Adevărul, Tudor Călin Zarojanu se apleacă asupra stării mişcării sindicale din România şi constată că toate protestele - mai vehemente sau mai artistice - organizate în ultimii 20 de ani de sindicate s-au soldat cu aceeaşi soluţie: a rămas cum stabilise Guvernul. "Probabil de-aia liderii sindicali sunt neschimbaţi de două decenii: pentru consecvenţa rezultatelor." - apreciază jurnalistul, care remarcă însă apariţia unei noutăţi: discuţia despre averile liderilor. Înainte ca vreo instanţă să decidă dacă o asemenea avere e sau nu dobândită legal, se ridică oricum o problemă: gradul de motivare. Când stai pe o salteluţă de bani, cât de afectat eşti, personal, de scumpirea carburanţilor, de exemplu?" - se întreabă editorialistul.
Victor Ciutacu scrie în Jurnalul Naţional despre lupta anticorupţie de la vămi, citez: "Aproape în fiecare zi, cineva îşi aminteşte că altcineva (al cărui nume, de regulă, nu-l pronunţă) i-a cerut şpagă pentru faimosul Sorin Blejnar. Se pronunţă nişte sume de te lasă picioarele doar când îţi închipui cum arată banii ăia puşi unul peste altul. M-am săturat de telenovela asta ieftină cu Blejnar!" - exclamă jurnalistul, care susţine că în timp ce se fac arestări în direct la televiziune, cisterne, containere şi camioane burduşite cu marfă de contrabandă iau drumul libertăţii de taxe şi impozite...
În Evenimentul Zilei, Mircea Cărtărescu analizează toate asocierile şi combinaţiile dintre oamenii politici de toate culorile, care n-au ezitat adesea să se afişeze cu persoane mai mult sau mai puţin onorabile, şi ajunge la următoarea concluzie, citez: "E greu să urci şi extrem de uşor să cobori, aşa cum ne-o arată lumea românească în ultimii ani. Şi procesul e atât de rapid... E Satyriconul.
E amurgul amurgului unei naţiuni care se ridică şi se prăbuşeşte alternativ, val după val, ca zidul Meşterului Manole. Ne mândrim cu Brâncuşi, Enescu şi Cioran, dar Vanghelie, Becali sau Bercea Mondial, ca reflectarea-n baltă a statuilor celor dintâi, sunt adevăratul chip al neantului valah şi ne seamănă poate mai tare." - încheie Mircea Cărtărescu.