Revista editorialelor, 28 aprilie
Editoriale din Evenimentul Zilei, Adevărul şi Jurnalul Naţional.
Articol de Costi Dumăscu, 28 Aprilie 2011, 08:41
Rezervele exprimate de Institutul European de Statistică EUROSTAT în privinţa datelor trimise de România despre deficitul bugetar sunt analizate astăzi de editorialiştii ziarelor centrale.
Radu Tudor, JURNALUL NAŢIONAL : "Personal sper să nu se adeverească suspiciunile, potrivit cărora am ascuns datorii importante ale unor companii de stat. CFR şi Termoelectrica au fost în toţi aceşti ani nişte vaci grase de muls fonduri babane pentru clientela puterii. Dar dacă Eurostat are dreptate - continuă jurnalistul - vor urma consecinţe din cele mai rele pentru oamenii de rând. Grecia este cel mai dramatic exemplu. Totul a pornit acolo de la raportări false, de la datorii ascunse Comisiei Europene. Comportamentul balcanic şi tot ce decurge din el – minciuna, corupţia, păcăleala generalizată – leagă România şi Grecia în privinţa caracterului politicienilor ajunşi la putere". Radu Tudor încheie : "Să nu fie adevărat, zic. Dar dacă e, ne-am ars".
Vlad Macovei scrie, în EVENIMENTUL ZILEI, că România a trimis doar nişte estimări despre CFR şi Termoelectrica, deoarece termenul de depunere a bilanţurilor a fost după data-limită de trimitere a datelor către Eurostat şi că, încă de acum o săptămână, guvernul a început reverificarea datelor în urma corespondenţei cu Eurostat. De aceea editorialistul nu este de acord cu ideea că guvernul a minţit Uniunea Europeană. Dacă, într-adevăr, România ar fi minţit cu bună-ştiinţă în ceea ce priveşte deficitul - mai scrie Vlad Macovei - efectele, mai ales în plan extern, ar fi fost extrem de grave: punerea sub semnul întrebării a acordului cu FMI, plasarea ţării într-o zonă de risc major, neîncrederea pieţelor internaţionale.
Încheiem, schimbând subiectul, cu cometatorul de astăzi al ADEVĂRULUI, Stelian Tănase, care, pleacă în textul său de la "Cazul Botiş" pentru a scrie despre politica de la noi şi oamenii care o fac, în general. În ultimii 20 de ani, politica este o oportunitate de a face avere. Ca demnitar, deschizi uşile, ţi se răspunde la telefon din sferele înalte. Ai acces la fonduri europene. Îţi plasezi cu succes rudele în bănci, în companii internaţionale, în agenţii guvernamentale. Câştigi licitaţii, ţi se încredinţează proiecte în mod direct. Asta e miza celor care fac politică. Pentru asta unii îşi părăsesc profesiile şi concurează în diverse partide pentru demnităţi. Unii şi-au ratat carierele, din cauză că sunt incapabili, şi văd în politică o nouă şansă şi un nesperat debuşeu. Alţii, dimpotrivă, sunt oameni de succes şi în profesiunile lor, dar vor mai mult - imagine, influenţă, bani. Politica este ţara făgăduinţei - încheie Stelian Tănase - este El Dorado, este o comoară pe care oamenii politici speră s-o ducă acasă.