Revista editorialelor, 27 ianuarie
Editoriale din Gândul, Jurnalul Naţional şi Adevărul.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 27 Ianuarie 2011, 08:10
"Boc Premium la pompa TV" - şi-a intitulat Marius Niţu editorialul din GÂNDUL, unde este analizată atitudinea gubernului faţă de problema scumpirii succesive a carburanţilor anul trecut. Citez din editorial: "Boc a chemat televiziunile la Guvern şi le-a ţinut un discurs băsescian adevărat, din ăla cu antiteză clară, cu băieţi buni şi băieţi răi, perfect conturaţi, ca să ştie încă o dată poporul cine-i vinovat de situaţie.
De data asta, personajul negativ nu e Opoziţia, nu e presa, Franţa şi Germania, pensionarii îmbuibaţi sau profesorii lacomi. ăia răi sunt companiile petroliere. După aia au urmat măsurile de apărare ale şoferilor împilaţi de ciocoii petrolieri: "Solicit ANAF declanşarea unor inspecţii fiscale generale…, solicit Consiliului Concurenţei o analiză suplimentară..." Una peste alta, premierul Boc nu va face nimic, dar politicianul Boc a reuşit un lucru, a luat ceva de la Băsescu. Măcar o dată în viaţă aşchia PDL de la Palatul Victoria nu sare departe de trunchiul viguros al partidului plantat la Cotroceni." - apreciază Marius Niţu.
Lucian Pop are, în ADEVĂRUL, câteva întrebări pentru premierul Emil Boc, citez: "Domnule Emil Boc, chiar nu vedeţi că măsurile de austeritate pe care Executivul le-a luat nu au mişcat cu nimic economia? Domnule prim-ministru, ştiţi că listarea unor pachete minoritare de acţiuni ale celor mai importante companii de stat v-ar putea aduce aproximativ cinci miliarde de euro? Domnule prim-ministru, ştiţi că este absolut necesar să numiţi urgent manageri privaţi la toate societăţile la care statul este acţionar majoritar, pentru a stopa căpuşarea acestora?"
Şi, în final, concluzia, citez: "Acum chiar a sosit momentul ca statul să scoată pe bursă participaţiile pe care le deţine la diverse companii. Domnule prim-ministru, timpul nu mai are răbdare cu noi. Deja, economia României este asemenea unui pacient în stare critică, după cum a caracterizat-o Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI la Bucureşti. " - am încheait citatul.
În JURNALUL NAŢIONAL, Radu Tudor îşi porneşte analia de la evenimentele de la 24 ianuarie de la Iaşi, când mulţimea i-a huiduit pe oficialii veniţi de la Bucureşti, pentru a ajunge la următoarea concluzie, citez: "Nemulţumiţii acestei ţări, din ce în ce mai numeroşi, au tot dreptul să acuze. Se fac anul acesta şapte ani de când tot aşteaptă ceva concret în materie de modernizare şi dezvoltare. În locul chestiunilor concrete, ei primesc tot felul de abureli diversioniste despre "reforma educaţiei”, "reforma sănătăţii”, "reforma justiţiei” şi altele.
Diversiunea gargarei fără nici un rezultat nu mai ţine de foame. Nu e nimic românesc în sufletul celor care conduc azi ţara şi care se declară în mod fals patrioţi. Fiecare om care o duce tot mai greu poate confirma deplin acest lucru. Sunt milioane de „manipulaţi” care coboară vertiginos spre starea uriaşă de greaţă de la sfârşitul anilor ’80." - conchide editorialistul.