Revista editorialelor, 18 martie
Editoriale din Evenimentul Zilei, Jurnalul Naţional, Gândul şi Adevărul.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 18 Martie 2011, 08:14
"Văleu, Ardealul!" - este titlul editorialului semnat în ADEVĂRUL de Liviu Avram, potrivit căruia, citez: "Liberalii, de la care te aşteptai cel mai puţin, au reactivat cea mai rudimentară resursă a politicii româneşti." Jurnalistul face o sinetză a celor întâmplate miercuri seară în Parlement, citez: "Cu puţin înainte de votarea moţiunii de cenzură privind Codul Muncii, liberalul Puiu Haşotti, citând surse demne de încredere, a zis ca Parlamentul să combată imediat ceea ce sursele citate zic că ar fi zis premierul ungar Viktor Orban la Miercurea Ciuc. Numai că Viktor Orban nici n-a fost la Miercurea Ciuc, ci a trimis doar un mesaj în care nu se regăsea cuvântul Ardeal, dar căruia o nevastă de ambasador i-a adăugat un vers din poetul Petöfi Sándor care, citit cumva mai pieziş, putea avea o uşoară boare de intenţie iredentistă." În final, concluzia editorialistului ADEVĂRUL, citez din nou: "Dacă acum un secol aveam politicieni la fel precum cei de azi, pierdeam nu numai războiul, ci şi - vorba altui poet - Ardealul, Moldova şi ţara Românească." - am încheiat citatul.
"Cum n-au reuşit parlamentarii să rezolve chestiunea Ardealului" - încearcă să arate Marian Sultănoiu în GÂNDUL. Editorialistul consideră că în locul scuzelor de genul "Nu e nimic în neregulă cu declaraţiile oficialilor maghiar. Doar soţia ambasadorului Ungariei la Bucureşti a băgat ceva text, sub imperiul unui fior liric ce o traversa tocmai la lectura depeşei lui Orban", puterea de la Bucureşti ar fi datoare, citez din nou: "cu declaraţie necesară, un răspuns ferm, articulat şi în completă cunoştinţă de cauză - pentru a nu lăsa loc niciunei negocieri, reformulări ori reveniri ulterioare." - am încheiat citatul.
Dan Constantin se miră în JURNALUL NAŢIONAL de, citez: "Cum au reacţionat "gazdele" ignorate total de oficialii statului vecin în timpul euforicei sărbători de 15 martie? Boc şi Băsescu s-au făcut că nu ştiu ce se întâmplă. Nici nu îi suspectez mult de prefăcătorie – ei de mult au rupt puntea care îi lega de realitatea ţării. Ministrul de Externe, mereu pe dinafară în orice subiect, s-a comportat la fel ca şefii lui. Câtă umilinţă, câtă slugărnicie intră în pielea unor politicieni români doar pentru a-şi salva o majoritate parlamentară!" - am încheiat citatul.
În articolul intitulat "Piromanii Ponta şi Antonescu. Cine stinge focul?", Ioana Lupea afirmă în EVENIMENTUL ZILEI" că, citez: "Naţionalismul este arma politică a fanaticilor şi a politicienilor populişti lipsiţi de idei." Jurnalista consideră că cei doil lideri ai opoziţiei şi-au făcut, citez: "un calcul cinic că, dacă aprind scânteia naţionalistă, partidului de guvernământ îi va fi mai greu să-şi îndeplinească promisiunile făcute UDMR. Iar rezultatul ar fi ruperea coaliţiei majoritare şi trecerea UDMR în opoziţie. O socoteală greşită: odată aprins incendiul, nici USL nu se va putea angaja că va adopta legile UDMR privind statutul minorităţilor şi regionalizarea." - apreciază Ioana Lupea.
În ROMÂNIA LIBERĂ, Cristian Câmpeanu, titrează ironic: "Întoarceare robiei şi agrofilor sau trădătorul Traian Băsescu". Jurnalistul apreciază ca fiind foarte grav, citez: "faptul că, în încercarea de a deligitima puterea, opoziţia abandonează regulile luptei politice acceptabile şi recurge la metode iraţionale prin apelul la o imagologie virulent xenofobă. Ceea ce s-a întâmplat miercuri în Parlament când, cu prilejul moţiunii de cenzură pe Codul Muncii, s-a fluturat din nou pericolul unguresc este un nou „minim istoric" pentru onorabilitatea politicianului liberalo-pesedist." - am încheiat citatul.