David Cameron, "departe e a fi singur cu propria viziune"
Discursul premierului britanic de luni din Camera Comunelor, prin care sancţionează deciziile Consiliului European, a avut ecouri importante în presa internaţională.
Articol de RADOR, 14 Decembrie 2011, 09:29
"Influenţa Marii Britanii în Europa se va menţine, în ciuda importantei sale decizii de a se opune schimbărilor din tratatul menit să salveze moneda unică", rezumă The Independent declaraţiile premierului.
"Cameron este departe de a fi singur cu propria viziune. Presa engleză îi celebrează decizia, iar majoritatea compatrioţilor săi îi sprijină, de asemenea, mutarea", constată Frankfurter Allgemeine Zeitung, în timp ce Der Spiegel remarcă: "analiştii germani opinează că decizia de veto ar putea avea consecinţe extinse."
"Veto-ul de care a făcut uz Marea Britanie va complica sarcina implementării noilor reguli fiscale, mai stricte", notează The Wall Street Journal din declaraţiile făcute marţi de preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, în Parlamentul European, iar The Guardian reţine că "Preşedintele Comisiei Europene a atacat tacticile britanice la summit-ul crizei zonei euro" şi citează din afirmaţiile preşedintelui Barroso: Garanţiile solicitate de premierul britanic ameninţau integritatea pieţei unice, ceea ce era imposibil de acceptat pentru alte state membre.
La Vanguardia din Spania analizează implicaţiile poziţiei Marii Britanii şi concluzionează: "Este clar faptul că veto-ul lui Cameron a cauzat iritare în Europa şi că a încurajat egoul euroscepticismului britanic.
Se poate afirma deja că percepţia actualei răscruci istorice este una la Berlin şi Paris, şi alta la Londra", mai arată cotidianul spaniol.
Din Portugalia Diario de Noticias sesizează o altă nuanţă:
"Sciziunea provocată de veto-ul britanic dezvăluie calea divergentă deschisă chiar de crearea euro", arată ziarul portughez şi remarcă o contradicţie care ar explica neîncrederea engleză:
"Dacă avem instituţii care slujesc cele 27 de ţări şi care le slujesc şi pe cele 17, avem aici un eventual conflict de interese."
Situaţia din Rusia după alegerile parlamentare continuă să atragă atenţia presei internaţionale.
Le Monde publică un editorial despre realităţile politice de la Moscova şi construieşte un scenariu legat de manifestaţiile din Rusia - cităm:
"Obosiţi de atâta corupţie şi de fraude, reprezentanţii clasei de mijloc au ieşit în stradă.
Vi se pare o imagine cunoscută?" - se întreabă în continuare cotidianul francez şi răspunde:
"Nimic mai normal: în acest an aţi văzut situaţii similare în capitalele arabe. A devenit coşmarul regimurilor autoritare de pe planetă."
The Independent scrie despre anunţul lui Mikhail Prokhorov de a participa la alegerile prezidenţiale şi subliniază unele temeri conform cărora candidatura miliardarului rus ar putea fi parte a unul plan elaborat de Kremlin menit să atragă atenţia de la protestele de după alegeri, în timp ce Russia Today face un portret al omului de afaceri şi se întreabă:
"Mikhail Prokhorov ocheşte Kremlinul, dar va marca el, oare?".
Gazeta din Rusia se ocupă şi de situaţia din Siria şi prezintă poziţia Moscovei prin declaraţia ministrului de externe rus, Serghei Lavrov, care a arătat că "Opoziţia înarmată din Siria încearcă să provoace o catastrofă umanitară pentru a justifica o intervenţie militară străină în acest conflict".
Din Statele Unite, The Washington Post analizează implicarea Americii în Irak şi observă că în declaraţia făcută în cursul conferinţei de presă cu premierul irakian, Nouri al-Maliki, preşedintele Obama a reuşit să repete, de nu mai puţin cinci ori, că războiul din Irak este pe sfârşite.
"Preşedintele Obama are o viziune prea roză în privinţa Irakului postbelic", crede ziarul american şi adaugă:
"Fără îndoială, în campania sa pentru un nou mandat preşedintele Obama speră ca americanii să înţeleagă mesajul, dar ne îndoim că şi irakienii care l-au ascultat ar fi de aceeaşi părere."
În final o informaţie cu privire la România.
EU Observer scrie despre decizia miniştrilor europeni de interne de a include Liechtenstein în Spaţiul Schengen şi precizează:
"România şi Bulgaria sunt în continuare blocate de Olanda, care cere mai multe progrese în lupta împotriva corupţiei".