Sărbătorea Kumbh Mela
Articol de Sorina Man, 22 Aprilie 2016, 23:12
Începutul sărbătorii Kumbh Mela se stabilește în funcție de o constelație astrologică anume. Ea depinde de poziția Soarelui, a Lunii și a planetei Jupiter. Festivalul are loc o dată la trei ani , prin rotație, într-unul din cele patru orașe asupra cărora , în timpurile de început ale lumii. s-ar fi scurs câteva picături din nectarul nemuririi . Este vorba despre Haridwar, Ujjain, Nasik și Allahabad.
Cel mai vechi înscris care menționează festivalul Kumbh Mela datează din secolul al VII-lea și îi aparține călugărului chinez Hsuan Tsang. Povestea spune că în vremurile cele vechi , în urma unui blestem al înțeleptului Durva Sarmuni, zeii Deva și-ar fi pierdut puterile. Singura șansă de a le recăpăta le-a fost dată de zeul Vishnu. El le-a cerut să bată oceanul primordial de lapte - Kshir saghar - din care urma să se aleagă nectarul imortalității , adică Amrita.
Sarcina nu era însă deloc ușoară. Zeii deva s-au văzut nevoiți să facă un pact cu inamicii lor - demonii Asura - pentru a duce împreună treaba la bun sfârșit, cu condiția de a împărți pe de-a-ntregul beneficiile. Înțelegerea a fost însă încălcată. Pentru a pune mâna pe pocalul cu nectar s-a iscat o luptă care a durat 12 zile și 12 nopți , echivalentul a 12 ani pentru oameni. Se spune că în toiul bătăliei, zeul Vishnu ar fi luat pocalul cu pricina , avântându-se în văzduh, moment în care din minunata licoare s-ar fi revărsat câteva picături și asupra a patru orașe indiene.
Așa s-a împământenit obiceiul ca în anumite zile și momente, desemnate de astrologi ca fiind de bun augur, credincioșii să facă băi de purificare în locurile sacre .
Anul acesta este rândul orașului Ujjain să își deschidă porțile pelerinilor, al căror număr ar putea ajunge la 60 de milioane.
Pentru cei mai mulți dintre aceștia, Festivalul Kumbh Mela este o ocazie de a se ruga și a se destinde în compania familiei și a prietenilor, într-o atmosferă specială pe care o creeează în campusul ridicat temporar sutele de evenimente, conferințele spirituale, inițierile religioase, muzica devoțională și dansurile, precum și momentele de liniște, tăcere și cufundare în sinele interior.
Audio: