Noaptea Valpurgiei
Noaptea de ajun este cunoscută sub numele de Noaptea Valpurgiei iar Goethe este unul dintre cei care au imortalizat în scris povestea încărcată de semnificații.
Articol de Sorina Man, 03 Mai 2016, 22:24
Cum în vechime se considera că anul are două anotimpuri, trcerea de la unul la altul era sărbătorită cu mult fast și ritualuri specifice. În tradiția popoarelor nordice și germanice, acest moment este marcat în ultima zi a lunii aprilie, înaintea zilei dedicate de creștini Sfintei Walburga.
În vechile celebrări, spiritele pământului, zânele dar și vrăjitoarele marcau cu bucurie frenetică sosirea anotimpului verde, sărbătorind trezirea la viață, dragostea și fertilitatea.
Poveștile cu vrăjitoare și petrecerile dezlănțuite sunt adesea asociate cu noaptea Valpurgiei dar sărbătoarea este celebrată în feluri deferite în funcție de tradițiile țărilor respective.
De pildă în cel mai vechi centru universitar al Scandinaviei, Uppsala, sărbătoarea Valborg , în denumire locală, s-a împământenit ca cea mai mare petrecere studențească a anului..
Tradiția studențească de a urca pe înălțimile de la Castle Hill pentru a privi de sus focurile purificatoare pe care oamenii le făceau în noaptea ce marca despărțirea de anotimpul rece, datează de la sfârșitul veacului al XIX-lea.
Atunci s-a creat obiceiul de a cânta în grupuri melodii dedicate primăverii și de a rosti un discurs de întâmpinare a anotimpului cald. Treptat, discursul a inclus referiri la bunăstarea țării și a regelui iar din 1926 a început să fie transmis la postul național de radio.
La ora 9 seara fix, atunci când se aude sunetul puternic al celebrului clopot Gunilla Bel, corul Allmanna Sangen își începe programul tradițional de cântece.
Dar orașul este cuprins de sărbătoare încă de la ceasurile dimineții. Toată lumea iese pe străzi ca într-o manifestație absolută a primăverii. Parcurile, pajiștile, terasele, băncile și podețele sunt pline ochi de lume, venită anume să petreacă la tradiționalul picnic, udat din plin cu vin spumant ori chiar șampanie. Cursa Champagnegallopen cere ca studenții să alerge dinspre dealul Universității până în oraș stropindu-se cu șampanie. În prag de seară, tinerii - îmbrăcați în haine de gală - merg la tradiționalul bal de la Castelul Regal.
Audio: