Călătorii prin țară. Râpa roșie din județul Alba
13 Aprilie 2016, 15:07
Unul dintre cele mai spectaculoase locuri din judeţul Alba este Râpa Roşie, declarată rezervaţie geologică din 1950. Situată pe drumul ce leagă Sebeşul de Alba-Iulia, Râpa Roşie se întinde pe o suprafaţă de zece hectare şi găsiţi acolo un peisaj asemănător Marelui Canion din Statele Unite.
La numai patru kilometri de oraşul Sebeş, apa a sculptat forme bizare la Râpa Roşie. Un deal întreg de o frumuseţe aparte îşi ridică spre cer coloanele roşiatice, înalte în unele locuri de o sută de metri. Din depărtare, pare o orgă uriaşă şi, chiar dacă se ajunge destul de greu cu mijloace auto pe această vale străbătută de râul Secaşul Mare, spectacolul naturii este unic în ţară. Rezervaţia ce se întinde pe o suprafaţă de zece hectare este rezultatul eroziunii solului, care a provocat alunecări de teren. Argila roşie le dă stâncilor culoarea, dar ajunşi mai aproape veţi descoperi şi plante, unele dintre ele protejate prin lege, precum garoafa endemică, exemplare rare de stejar pufos sau ferigă mediteraneană, plantă al cărei mediu de viaţă ar fi mai degrabă stepa caldă.
Râpa Roşie este asemănătoare Marelui Canion din Statele Unite, la o scară mai mică, evident. Specialiştii numesc acest tip de relief "badlands", adică "terenuri rele", însă oamenii locului au propria lor interpretare. În roca nisipoasă a râpei este o groapă numită Gaura Hoţilor. Se zice că aici s-au ascuns de-a lungul anilor hoţi, haiduci sau aventurieri. Puteţi vedea nume scrijelite încă din secolul al XIX-lea. Potrivit unei legende, un anume păstor, pe care îl chema Lică, se strecura ca o pisică în spaţii înguste. Într-o zi, banca din Sebeş a fost prădată, iar păstorul a fost acuzat de furt, deşi nu s-au găsit banii asupra lui. Doar iubita lui urca frecvent pe stânca de pe Râpa Roşie. Lică a fost eliberat şi a plecat în America. De acolo le trimitea membrilor familiei sale bani, iar oamenii cred acum că, de fapt, el chiar ar fi fost autorul furtului de la bancă. Dacă sunteţi pasionaţi de dinozauri, Râpa Roşie vă dă alt motiv să o vizitaţi. Pe albia râului Secaş a fost descoperit scheletul fosilozat al unui dinozaur carnivor numit „Velociraptor” sau „Balaurul bondoc”, care seamănă cu un curcan, iar lângă Sebeş au fost găsite urmele unui alt dinozaur, lung de zece metri, Maghiarosaurus. Cei ce ajung în acest spaţiu, ce pare de pe altă planetă, se pot bucura şi de ploaie. Când plouă abundent, apa brăzdează stâncile şi înţelegi cum a luat naştere Râpa Roşie.
Audio: