Călătorii prin țară. Podul lui Dumnezeu de la Ponoarele
Podul natural de la Ponoare sau Podul Lui Dumnezeu se află pe drumul principal ce leagă localitatea Târgu-Jiu de Drobeta Turnu Severin, prin Baia de Aramă.
06 Mai 2016, 19:48
Astfel de poduri mai sunt în Franţa şi în Statele Unite. Cel românesc are 30 de metri lungime, 13 metri lăţime şi 22 de metri înălţime şi este al doilea ca mărime din Europa.
Frumuseţile naturii sunt de neegalat. Când ajungi în localitatea Ponoarele te îndrepţi spre Podul lui Dumnezeu, al cărui nume este cea mai frumoasă carte de vizită. Este un pod natural, format după prăbuşirea tavanului unei peşteri, deschis circulaţiei. Cum este considerat o minune a naturii, oamenii locului şi-au folosit din plin imaginaţia şi au dat naştere unor legende. Una din ele îl are ca protagonist pe Sfântul Nicodim. El ar fi vrut să ridice aici o mănăstire, dar nişte localnici l-au alungat, punându-i în desagă o găină tăiată şi un cuţit. Călugărul a plecat ruşinat de aici, aruncând ce avea în traistă, de aceea locul pe unde a trecut se numeşte Valea Găinii. Nicodim nu a renunţat însă la visul său şi a construit o mănăstire la Tismana. Alţii spun că Iovan Iorgovan, un fel de Hercule al românilor, în lupta cu Hidra a tăiat cu sabia o stâncă uriaşă, care s-a prăbuşit şi s-a format podul. Potrivit altei legende, Necuratul locuia în Peştera Ponoare. Locuitorii din sat l-au rugat pe Dumnezeu să îl alunge, iar palma Domnului a prăbuşit peştera. Necuratul a fugit agăţându-se de stânci, spre lacul Zatonul Mare, formându-se astfel cele mai interesante formaţiuni carstice din Europa. De pe pod puteţi admira două lacuri carstice - Zatonul Mare, care seacă în verile secetoase şi Zatonul Mic, care nu ar avea fund. Puteţi vizita peşterile Ponoarele şi Bulba, două câmpuri de lapiezuri, dar şi rezervaţia forestieră Pădurea de Liliac, unde în luna mai are loc Sărbătoarea Liliacului.
Audio: